fbpx

Blog

SPONDILOLISTEZA: Kako se je lotimo brez operativnega posega?

Piše Mehanik hrbta

Ste dobili diagnozo kjer piše: SPONDILOLISTEZA? Berite dalje, ste na pravem mestu…

Spondilolisteza je beseda starogrškega izvora, ki v dobesednem prevodu pomeni: Spondylo- vretence in pa listeza (elisthe) ali po slovensko zdrs. Spondilolisteza torej v prevodu pomeni- zdrs vretenca.

Gre za poškodbo zadnjega dela vretenca, gre za tisti del vretenca, ki ga lahko otipate s prsti po hrbtenici (kostni izrastki zadnjega dela hrbtenice). Vretence je sestavljeno iz glavnega dela kosti, ki je bolj okrogle oblike in pa iz zadnjega dela, kjer se vretenca povezujejo skupaj.

In spondilolisteza pomeni prav to: Zlom tistega dela kosti vretenca, ki se povezuje in fiksira z drugim vretencem . To lahko lepo vidite na zgornji sliki.

Ker je sedaj kost, ki stabilizira vretence zlomljena, to pomeni, da se vretence lahko pomika naprej ali celo nazaj med našim gibanjem in obremenitvami. Če se pomika nazaj, imamo poleg spondilolisteze nov izraz: retrolisteza. Retrolisteza na žalost ne pomeni nič trendovskega iz retro časov, pač pa preprosto: pomik vretenca nazaj v nasprotju s spondilolistezo, kjer se vretence pomika naprej.

Ker gre glavni kanal živcev po spinalnem kanalu hrbtenjače (na sliki obarvano z rumeno), vsak pomik vretenca seveda lahko utesni živčno korenino ali pa celoten živec. To lahko povzroča bolečine po različnih delih, najpogosteje gre za bolečine v spodnjih okončinah, sploh ker je večina spondilolistez v ledvenem delu.

Kaj pa spondiloza in spondiloliza? Joj, koliko čudnih izrazov, ki so si tako podobni. Spondiloliza je podobna spondilolistezi. Spondiloza pa ne. Spondiloliza nakazuje enak zlom zadnjega dela vretenca, vendar brez pomikanja vretenca naprej ali nazaj. Gre torej za lažjo obliko spondilolisteze, ki je večinoma neboleča. Spondiloza pa pomeni artritis ali obrabo hrustanca v vretencih hrbtenice. 

KAKO NAPREJ?

Ko enkrat dobimo diagnozo spondilolisteze s slikanjem MRI ali rentgenom se moramo vprašati – katere obremenitve nam povečajo bolečine?

Namreč bolečina spondilolisteze je zelo odvisna od mehanike gibanja. V večini položajev pri lažjih oblikah zlomov spondilolisteze bolečin ni. Povečajo se le pri različnih sklanjanjih, dviganjih bremen (strižne sile) , rotacijah in predvsem pri PREMIKIH. Kadar se zgodi premik v hrbtenici, to izzove tudi pomik vretenca in to lahko draži živčno korenino.

ALI JE ČAS ZA STRAH IN PANIKO?

Ne, nobene panike prosim! V kolikor je spondilolisteza rezultat dolgotrajnih obremenitev skozi življenje, to pomeni, da ni šlo za hujšo akutno poškodbo, pač pa dolgotrajno počasno obrabljanje kosti. Ljudje, ki so veliko v ekstenzijskih ali iztegnjenih, poravnanih držah v zaklonu hrbtenice so bolj nagnjeni k takšnim zlomom. Plesi, gimnastika, akrobatika, športi kjer je hrbtenica pogosto v zaklonu – položaj na surfu leže na trebuhu…

Če je stanje resno, se tako ali tako določi pri slikanju in če je potrebna operacija takoj, potem jo boste dobili. Vendar se take oblike zgodijo samo pri nesrečah.

Pri vseh situacijah, kjer kirurg ni prepričan v takojšnji poseg in tudi vaše bolečine niso ves čas neznosne – svetujemo, da minimizirate bolečine s pravilnim treningom!

REŠITEV BREZ OPERACIJE: REDEN TRENING MOČI!

Edina neoperativna rešitev za spondilolistezo je reden trening moči. Ker je zlomljeno vretence že tako nestabilno, ne svetujem dodatnega treninga gibljivosti ledvene hrbtenice, ker ponavadi ravno razmigavanje lahko boli. Potrebujete stabilizirati hrbtenico, da zmanjšate premike in pojav bolečin živca.

1. Učite se pravilne stabilizacije trupa. Popek notri in medenično dno vam tukaj ne bosta pomagala. Postopka pravilne stabilizacije trupa se lahko naučite pri Mehaniku hrbta osebno ali pa pri enem od njegovih sodelavcev.

2. Učite se rotacij , obračanj, premikov, vseh gibov, ki vam trenutno delajo težavo – vendar se jih naučite tako, da vam ne bodo delali težav! Temu v mojem postopku metode Mehanik hrbta pravim HIGIENA GIBANJA. To prilagodimo glede na potrebe življenja vsakega posameznika. Postopek pravilne higiene gibanja je ključen pri spondilolistezah. Naučite se ga pri Mehaniku hrbta.

3. Izvajajte trening moči s stabilno hrbtenico. Tako boste ne le okrepili mišice, pač pa se naučili tudi kako izvajat prej boleče gibanje na neboleč način.

Skozi vse tri korake vas peljem jaz ali moji sodelavci. Če se ne odločimo za operativni poseg, se moramo naučiti kako čim več odnesti od življenja, kljub temu, da živimo s spondilolistezo.

Vedite, da se zlom spondilolisteze sam od sebe večinoma ne bo zacelil, ker je del kostnine preveč odmaknjen in se tam dogaja preveč gibanja. Zato je trening in učenje gibanja s stabilno ledveno hrbtenico pomembno, če se želite izogniti operaciji.

KAJ PA OPERACIJA?

Operacijo predlagamo samo takrat, kadar je stanje tako resno, da vas zdravniki takoj napotijo na poseg ali pa takrat, ko že dlje časa resno trenirate za moč in stabilnost, pa imate še vedno dovolj veliko probleme, ki vas ovirajo v življenju. Za vse, ki vas zanima neoperativno kontroliranje spondilolisteze in odprava bolečin, smo vam na voljo z našo metodo Mehanik hrbta. Kontaktirajte nas tukaj…

Prijavite se na naše novice in prejmite darilo, e-knjižico dr. McGilla!

Imate bolečine v
hrbtenici? Izpolnite
spletni vprašalnik
in pridobite nasvete za
odpravo bolečin.