fbpx

Blog

LUMBAGO, BOLEČINE V KRIŽU, LEDVENI USEK

Avtor: Miloš Topić, Jure Gubanc

Lumbago, ledveni usek ali nespecifična bolečina v križu je najpogostejši pojav med težavami v križu, ki se razreši sam ali s terapijo v nekaj tednih. Je simptom in ne bolezen, ki ga lahko izzovejo različni predvsem gibalni vzroki. Prizadene lahko ljudi vseh starosti, predvsem osebe srednjih let in pogosteje ženske kot moške. Izraz nespecifična bolečina v križu ali lumbago je izraz, ki se uporablja ko ne moremo določiti bolezensko-anatomskega vzroka bolečine. Se pravi z opravljenimi specifičnimi ortopedskimi testi in diagnostičnimi preiskavami kot so CT, rentgen in magnetna resonanca, ne opazimo anomalij, ki bi pojasnile bolečine v križu. Bolečina je akutna ali kronična in ima različne izvore – mehanski, psihosocialni, degenerativni. Kadar torej na slikanju ni mogoče določit diagnoze, se porablja izraz lumbago ali nespecifične bolečine. 

Vendar, ker zahvaljujoč delu dr. McGilla vemo, da ima večina bolečin v hrbtu vzroke v mehaniki gibanja in našem načinu ravnanja s telesom, vemo da je težave lumbaga moč rešiti z uspešno zasnovano gibalno terapijo.

AKUTNA BOLEČINA V KRIŽU

Akutna bolečina se tako rekoč pojavi čez noč oz. nenadno. »Akutna bolečina mehanskega izvora  je posledica telesne aktivnosti pri kateri smo preobremenili obhrbtenične mišice, je prišlo do izpuljenja npr. kitnega narastišča, natrganin mišičnih vlaken ali pa mišičnega krča. Pri akutni bolečini moramo pogosto najprej prizadeto mesto sprostiti z manualnimi tehnikami, da lahko nadaljujemo z gibalno terapijo.

KRONIČNA BOLEČINA V KRIŽU 

V primeru, da bolečina vztraja več kot 12 tednov, govorimo o kronični bolečini, ki je najpogosteje povezana z degenerativnimi spremembami v hrbtenici kot sta npr. spinalna stenoza in spondiloza hrbtenice. 

Potrebno je vedeti, da imamo tudi pri kronični bolečini dobre in slabe trenutke. To pomeni, da se bolečina odziva glede na naše ravnanje s telesom, držami, opravili, ki jih izvajamo itd. 

ZDRAVLJENJE 

V roku 4-6 tednov se nespecifična bolečina v križu lahko razreši sama ali z gibalnimi in manualnimi terapijami. Čeprav je prvi pomislek, da moramo v takem primeru ležati v postelji in počakati, da mine, to ni priporočljivo. Poležavanje v postelji lahko celo podaljša proces rehabilitacije, zato je pomembno, da se ob pojavu akutne bolečine posvetujemo s strokovnjakom, ki nam zna svetovati kako nadaljevati z aktivnostmi glede na naše težave. Razbremenilne in krepilne vaje in masaže so priporočljive ob pojavu bolečin, tudi za kronično bolečino v križu. 

Hkrati je potrebno se zavedati, da splošne vaje za krepitev in manualna terapija redko pomagajo na dolgi rok. Zares nujno je odpraviti gibe in drže, ki povrzročajo bolečine. Na dolgi rok deluje izključno samo boljše ravnanje s telesom, zatorej se mora posameznik naučiti kako se gibati kakovostno s pravilno mehaniko. 

Najprej se gibajte pravilno, šele nato se gibajte več!

Za več informacij in pomoči smo vam na voljo!

Prijavite se na naše novice in prejmite darilo, e-knjižico dr. McGilla!

Imate bolečine v
hrbtenici? Izpolnite
spletni vprašalnik
in pridobite nasvete za
odpravo bolečin.