fbpx

Blog

Kakšna je resnica o fascijah

Avtor: Jure Gubanc

Slikar Jean leon Gerome je v svojem slavnem delu upodobil Golo Resnico, ki prihaja ven iz vodnjaka. V rokah ima bič s katerim bo kaznovala človeštvo za vse laži. Zgodba ima svoje ozadje še iz antike. Laž in Resnica sta se kopali v vodnjaku, nakar je laž pobegnila in vzela oblačila resnice in izginila v svet.

Iz prispodob resnice kot gole ženske, je prišel izraz gola resnica. Kajti resnica je gola, brez olepšav in brez skrivanja, okolišenja. Brez politične korektnosti, samo z veliko korektnosti. V svetu treninga in odprave bolečin v hrbtu je ogromno laži, ki hodijo naokoli preoblečene v resnice. Ena od takšnih navidezno resničnih zgodb je zgodba o fascijah. Kako prepoznati napačne ideje?

Napačne ideje tudi tekom zgodovine precej enostavno identificiramo.

1. Za njimi stoji strasten “genij”, ki navdušeno in prepričljivo razlaga kako je našel en vzrok, razlog za težave ljudi in ima zdravilo. Pogosto so tudi dobro učeni in izgledajo zelo načitani, saj uporabljajo polno besed, ki izgledajo učeno in znajo navdihniti poslušalce. Zveni znano?

2. Vedno se uporablja psevdoznanstveno terminologijo. Pogosto je v ozadju razlaga o anatomiji in prikaz kako ena malenkost v telesu vpliva na vse v vašem počutju.Še posebej popularno pri zgrešenih idejah je, da se vzame nek obskuren del telesa in močno anatomsko poglobi v njegovo delovanje. Tako se je v zadnjih desetletjih preučevalo vse živo, od mišic medeničnega dna, psoasov, gluteusov pa do naših fascij…S tem, ko gre človek globlje in globlje v anatomijo, izgublja žal širino. Zgodi se podobno kot, če greste iz travnika globoko v gozd. Izgubite se. Tako so se mnogi danes izgubili v vsem šumu informacij o fascijah.

Kaj so to fascije? Kaj vemo o njih?

Na kratko: fascija je tanko vezivno tkivo, ki povezuje mišične snope(ko jeste kuhano meso jo zlahka vidite kot tanko vrečko okoli mesa ). Je precej trdno tkivo in je ni moč raztegniti z rokami. Odkrili so tudi, da ima fascija svoj sistem oživčenja In zaznavanja bolečine in ožilja. Nekateri naj bi jo zaradi tega šteli kot svoj organ.

Česa o njih NE vemo: Fascij po vsej verjetnosti oziroma bom kar rekel po vsej logiki ne moremo trenirati posebej.Kljub pojavu ljudi, ki trdijo, da izvajajo fascialne vaje (se bolj seksi sliši kot, če bi rekli vaje za mišice kajne?) gre le za pretiravanje. In tudi male fascije v resnici mehansko ne premikajo vaših rok, in ne postavljajo svetovnih rekordov v atletiki. Vaše gibanje še vedno omogočajo dobre stare mišice, upravljajo ga pa dobri stari možgani. Seveda je potrebno kdaj ljudem podati slikovite prispodobe, vendar to ne pomeni, da si lahko privoščimo izjave, da so fascije odgovorne za vse gibanje.Nova dognanja o fascijah so morda zanimiva, kar pa še ne pomeni, da so relevantna ali kakorkoli koristna za trenerje in terapevte.

Česa prav tako NE vemo o njih? Tudi kar se tiče manualne terapije so dokazi o direktnemu sproščanju fascij bolj šibki. Do sedaj najbolj trdno prepričanje velja, da z manualnim pritiskom vplivamo predvsem na centralno živčni sistem in jakost s katerim “možgani” držijo napeto našo mišično in s tem tudi fascijalno tkivo.

Vsekakor NE drži navedba, da lahko terapevt z rokami začuti fascijo in sprošča prav dotično tkivo. Namreč z dotikom in pritiskom vplivamo najprej predvsem na psihološko počutje posameznika, in nato še na mehansko zategnjenost živčnega sistema. Tukaj ne smem pozabiti tudi na kožo in dermatome ali kožne občutke. Če želimo torej vplivati na fascijo se ne moremo izogniti vplivanju na kožne dermatome, mišice, psihološke občutke, CŽS…Da bi se igrali prav posebej s fascijo je torej čisto mimo. In da bi lahko trdno rekli, da smo sprostili ali trenirali prav samo fascijo je prav tako mimo.

Kjer me obsedenost s fascijami najbolj moti je v tem, ker vidim, da ljudem poglabljanje v nepomemben šum pogosteje škodi kot koristi. Tako sem žal videl že precej terapevtov in strank, ki so preveč padle v idejo o vsemogočnih fascijah in posledično še vedno iščejo čarobni napoj, namesto, da bi se zgolj spravili k pravilno zasnovanemu treningu. Vedeti je tudi potrebno, da ne trdim, da noben “fascialni terapevt” ni nikoli odpravil bolečine s svojimi tehnikami. Kar trdim je, da se izboljšava verjetno ni zgodila zaradi vzrokov v katere verjame takšen terapevt. Namreč bolj poglobljeno anatomsko znanje o fascijah še ne pomeni več znanja o reševanju problemov s hrbtom, tako kot več znanja o naših možganih še ne pomeni, da bomo dobili boljše medčloveško razumevanje.

V svetu terapij namreč pogosto ne vemo zakaj se je nekatera stvar izboljšala, vemo včasih kako jo lahko izboljšamo. Zato si mnogi nažalost pogosto razloge in vzroke kar izmislijo ali pa si domišljajo, da govorijo resnico. Tako kot tista laž preoblečena v oblačila resnice.Ne verjeti vsemu kar zveni znanstveno.

Najprej se gibajte pravilno, šele nato se gibajte več!

Za več informacij in pomoči smo vam na voljo!

Prijavite se na naše novice in prejmite darilo, e-knjižico dr. McGilla!

Imate bolečine v
hrbtenici? Izpolnite
spletni vprašalnik
in pridobite nasvete za
odpravo bolečin.