fbpx

Blog

Kaj pa gibljivost hrbtenice?

Piše: Mehanik hrbta

Ker sem ravno objavil 2 članka, ki po korakih natančno opisujeta proces rehabilitacije hernije, je čas, da za povem tudi nekaj o gibljivosti hrbtenice…

Naša hrbtenica, hrbtenica človeka ni enaka hrbtenici kače. Primerjava je včasih lahko na mestu, vendar v samem bistvu se funkciji razlikujeta. Hrbtenica kače nima enakih funkcionalnih nalog in značilnosti kot človeška hrbtenica. 

Namreč ljudje imamo okončine. Kače so jih bojda izgubile z izvirnim grehom Adama in Eve v rajskem vrtu. Saj veste, zapeljale so ju v greh in to so plačale z večnim plazenjem:)

Ker imamo okončine, so le te tiste s katerimi opravljamo gibanje. Ne hrbtenica. Pri kačah je to drugače. One se lahko gibljejo samo s hrbtenico – ker drugega nimajo. Prav tako niso podvržene silam lomljenja in kompresije- tako kot naše hrbtenice, hrbtenice pokončnega ali bojda pokončnega človeka.

Naša hrbtenica je predvsem oblikovana zato, da ščiti naše živce, ki potujejo skozi spinalni kanal in oživčujejo notranje organe in okončine. Gibalno pa ima funkcijo, da ustvari stabilno bazo, ki potem omogoča dobro gibanje in delo okončin.

Zato je za naše učinkovito gibaje primarna dobra gibljivost sklepov, ki omogočajo gibanje okončin- kolki in kolena.

Potem pride na vrsto gibljivost vratne in prsne hrbtenice. In šele na koncu gibljivost ledvene hrbtenice. To nam kaže tudi zgradba in struktura telesa. Največ gibanja lahko dobimo iz vratne hrbtenice, saj so tam vretenca najtanjša. Bolj kot se pomikamo dol, manj gibanja nam omogoča hrbtenica.

Gibljivost torej vsekakor je pomembna vendar je potrebno določiti ali jo imate preveč ali premalo in kje točno jo primanjkuje! Napačno je trenutno prepričanje, da je gibljivost samo nekaj dobrega. Kot vsaka količina in pojem na tem svetu ima tudi gibljivost negativne učinke.

Premislite slednje: Nobena poškodba se ne zgodi v sklepu, ki uspe ohranjat normalno anatomsko stabilnost. Poškodba se zgodi samo tam, kjer je gibljivost presegla sposobnost tkiva, da ohranja stabilnost. Takrat tkivo popusti. 

Hernija diska je torej poškodba, ki nastane na mestu največje gibljivosti! Govoriti, da jo bomo pozdravili z dodajanjem gibljivosti v poškodovanem sklepu je torej nespametno.

Kdaj torej dodajamo gibljivost?

V primeru kroničnih bolečin. V primeru bolečin, ki trajajo že tako dolgo, da težav z diski ni več. Kjer se bojimo skloniti in se gibljemo kot roboti. Takrat pa potrebujemo več logike gibanja in mehkobe kot jo premorejo… kače.

In ena od takih vaj za vse kronično napete in trde, da natrenirate sposobnost mehkobe in kontrole je vaja “trebušna plesalka”.

Torej: Tako stabilnost kot gibljivost imata svoje mesto in uporabnost. Obe lahko tudi povzročata bolečine, kadar gremo preko meja koristnosti le teh. Kadar ste kronično pretrdi veste kako začeti.

In veste na koga se obrniti z dodatnimi vprašanji …

Prijavite se na naše novice in prejmite darilo, e-knjižico dr. McGilla!

Imate bolečine v
hrbtenici? Izpolnite
spletni vprašalnik
in pridobite nasvete za
odpravo bolečin.