fbpx

Blog

Skolioza: Kaj je in kako jo odpraviti

Piše: Mehanik hrbta

Najprej naj začnem z najbolj pogostim vprašanjem: Ali skolioza povzroča bolečine v hrbtu?

Kratek odgovor bi bil: Večinoma NE!

Ta članek sem se odločil napisati ravno zato, ker večina ljudi povezuje skoliozo z bolečinami v hrbtu. Torej takoj, ko jim diagnosticirajo skoliozo, pomislijo, da so bolečine v hrbtu posledica tega. 

Pa je to res?

Najprej si poglejmo, kaj skolioza sploh je in kako lahko nastane.

Kaj je skolioza ?

Skolioza označuje vsako stransko krivino v hrbtenici. Če se pogledate v ogledalo iz strani, boste videli da hrbtenica ni ravna. Imate lordotične in kifotične krivine. To je normalno. 

V kolikor se pa pogledate iz sprednje perspektive in vidite krivine v levo ali desno – pa gre verjetno za skoliozo. Tudi višja ramena in položaj medenice sta lahko indikator skolioze. 

Lamar Gant, rojen s hudo skoliozo še danes drži record najmočnejšega Zemljana v relativni moči, saj je dvignil kar petkratnik svoje telesne teže- 300kg pri masi 60kg! Tudi ljudje s skoliozo morajo izvajati vaje za moč!

Ena najpogostejših vrst, ki jo boste dobili napisano na izvidu, je idiopatska skolioza. V prevodu to pomeni – Skolioza z neznanim vzrokom. Če imajo stvari učeno ime, to še ne pomeni, da pomenijo nekaj pomembnega. 

Idiopatska skolioza se večinoma pojavi zgodaj v otroštvu ali v procesu odraščanja, pubertete. Večinska razlaga za njen pojav je genetika in okolje, saj se pojavi precej hitro v razvoju in je težko povezati direktne okoljske vzroke s tem pojavom. 

Majhen, a ne nepomemben delež skolioz ima tudi svoje vzroke v nevromišičnih bolezni. Le-te lahko povzročajo nekontrolirane zakrčke mišic, tresavico in nenadzorovane krče.

Kako skolioza nastane?

Naj omenim, da skolioza nastane na 2 načina. Ali je skelet tisti, ki se spreminja in ustvari skoliotične krivine ali je živčni sistem ali mišičevje tisto, ki vas vleče v te krivine. 

Razlog za nenaravno postavitev kosti je redek, in ni dobro raziskan. Razlog za nepravilno tenzijo mišic in posledično skoliozo je pa lahko v zgoraj omenjenih nevroloških boleznih ali pa v mišičnih asimetrijah, zaradi napačnega življenjskega sloga ali treninga. 

Problem skolioze ni samo stranska krivina hrbtenice, pač pa vse spremembe, ki jih ta zamik prinese. Pogosto so namreč tudi rebra v popolnoma napačni legi, kar lahko pri hudih oblikah negativno vpliva na dihanje in dihalno kapaciteto.

Čeprav vam bodo pogosto rekli, da imate skoliozo, je to pogosto zgrešena diagnoza. Namreč potrebno je izmeriti kot krivine, ki mora presegati 10 stopinj v levo ali desno stran. Preveč primerov vidim, ko do mene pridejo ljudje vsi prestrašeni z diagnozo skolioze, vendar skolioze v resnici ni nikjer. Namreč manjši odkloni so nekaj normalnega in jih ni potrebno patologizirati in po nepotrebnem označiti kot težavo.

Kaj storiti?

Naj povem, da sem videl že zares hude oblike skolioz, ki so bile popolnoma brez bolečin, in po drugi strani majhne skolioze z bolečinami. Skolioza je zatorej predvsem funkcionalen in pa estetski problem. Kajti vse hujše oblike skolioz ne nastanejo hitro, pač pa se telo počasi prilagaja zvijajočemu se skeletu in rebrom. To pomeni, da ravno ta hud tip skolioz pogosto sploh ni boleč. Spodaj prikazujem sliko dekleta z največjo skoliozo kot sem jo do sedaj pomagal odpravljat. Dekle je sicer brez telesnih bolečin, celo diha še vedno normalno. Pri njej je problem predvsem estetski.

Gre za najhujšo skoliozo, ki sem jo obravnaval. Dekle je dobilo opornice in v tem primeru je uspešnost terapij majhna.

Takšne primere kot jih vidimo zgoraj je obvezno reševati z opornicami že od malega, da se prepreči povečevanje krivine. V zares redkih primerih je potrebna operacija, gre namreč za zelo invaziven postopek zatrditve vretenc. Ampak poudarjam, da četudi je lahko skolioza močna, je v večini primerov ne spremljajo bolečine v hrbtu. 

Pri odpravi skolioze je potrebno poiskati različne gibalne vaje in trike, kako spraviti telo v položaj kjer je krivina hrbtenice maksimalno poravnana. 

Drugi izziv je dihanje in prsni koš: Namreč zamaknjenost reber je pogosta posledica skolioze in z dihanjem pomagamo natrenirati prsni koš, da se primerno razširi v tiste dele, ki so trenutno zamaknjeni. 

Funkcionalna ali strukturna, idiopatska skolioza

Kot že prej omenjeno je idiopatska skolioza tip za katerega ne vemo vzrokov. Funkcionalna skolioza pa pomeni spremenljivo skoliozo. Skolioza, ki jo dobimo zaradi življenjskega sloga. Bodisi je to igranja enoročnega ali enonožnega športa, ponavljajočih gibov in poškodbe diskov ali bolečine v hrbtu na splošno. Namreč poškodbe diskov ali pa pojav akutnih bolečin lahko povzroči tudi zakrčevanje mišic okoli hrbtenice, kot način s katerim telo želi zavarovati poškodbo. Zato vas bo pogosto lahko ob akutnih bolečinah v hrbtu lahko dobesedno zvilo, šlo bo za skoliotično krivino. 

Vendar v takih primerih je zares potrebno vedeti, da tukaj ne gre za skoliozo, kot neko prirojeno stanje, pač pa so bolečine v hrbtu botrovale takšnemu skoliotičnemu položaju. V tem primeru vam naredimo manualno terapijo saj je potrebno sprostiti zakrčen del mišic.

Prav tako pa imate lahko zakrčene mišice, ki vas potem vodijo v skoliozo v primeru, da asimetrično uporabljate telo. 

Kako aktivacija mišic vpliva na skoliozo. Dvig desne roke na opori na 4 še dodatno poveča tenzije iz leve strani in posledično skoliozo. Nezadostno znanje stabilizacije in kontrole.
Z dvigom nasprotne roke smo dosegli poravnavo, saj se vklopi nasproten del mišic, ki vleče skoliozo nazaj v simetrijo. Znanje stabilnosti trupa in občutek za položaj medenice je tukaj že večji.

Kaj pa vaje?

Tako kot pri večini deformacij ali poškodb gibal tudi na primeru skolioze slišim pogoste izjave, da naj se ljudje s skoliozo izogibajo težkim bremen. No, težka ali pa super težka bremena čisto nič negativno ne vplivajo na skoliozo, v kolikor- kar velja za vse ljudi- vaje izvajamo s pravilno tehniko.

Malo za spodbudo: 

Zgornja prva slika prikazuje črnskega atleta športov moči Lamar Ganta. Na sliki vidite hudo skoliotično deformacijo, ki jo ima že od otroštva. Vendar tudi tako močna skolioza mu ni preprečila največjih uspehov v svoji težnostni kategoriji, saj je še vedno svetovni prvak v dviganju uteži. Želite slišati še nekaj impresivnega? Je prvi in edini človek, ki je dvignil več kot 5x nik svoje telesne teže v mrtvem dvigu. Dvignil je več kot 300kg pri teži telesa 60kg. 

Torej strahovi glede treninga moči so odveč. 

Vendar pa samo s treningom moči ne boste odpravili estetsko motečih krivin. Za to bo potreben širši pristop.

 • Dihalne vaje
 • Mobilizacija prsne hrbtenice (v kolikor je skolioza v prsni hrbtenici)
 • Postavitev medenice (v kolikor je skolioza v ledveni hrbtenici)

Najprej z dihalnimi vajami naučite rebra in prsni koš, da se odpira in širi v vse smeri. Sploh pri resnejših oblikah skolioz je potrebno odlično natrenirati dihalne mišice kot je diafragma in medreberne mišice. Takšen tip vaj se ne more izvajat kakovostno, če delate na silo in moč. Potrebna je odlična koncentracija in veliko discipline. 

Video dihalne vaje za skoliozo

Drugi tip vaj je namenjen temu, da postavite ledveno hrbtenico v čim bolj nevtralen položaj in potem skušate memorizirati in naučiti telo, da položaj zadržite in krepite z različnimi obremenitvami. Prav tako so primerne vaje, kjer učimo segmentalne kontrole hrbtenice in reber. Predvsem so najbolj problematične in težko popravljive prsne skolioze, saj ta del zavestno veliko težje premikamo. Zato se MORATE naučiti stabiliziranja ledvene hrbtenice in posledično mobiliziranja prsne hrbtenice z vključevanjem dihanja prikazanega v prvem videu.

Video vaje za odpravo skolioze

VIDEO opora na vseh 4 za skoliozo

Vaja kot je opora na 4 se lahko odlično uporabi tudi kot vaja za odpravo skolioze. Potrebno je, da jo izvajate brez majice, in da se lahko bodisi vidite v ogledalo ali pa vas nekdo drug lahko vidi. Po tem, ko naredite dihalne in mobilizacijske vaje je potrebno, da se postavite v položaj na vseh 4 in potem iztegnete eno roko, tako kot je prikazano na posnetku. Cilj je, da zadržite hrbtenico v karseda ne-skoliotičnem položaju.

Naj torej strnem nekaj pomembnih dejstev in nasvetov o skoliozi:

 • Gre predvsem za estetski problem. Skolioza pogosto NI povezana z bolečinami v hrbtu sploh, če jo imate že dlje časa. 
 • Skolioza JE povezana z bolečinami v hrbtu kadar nastane kot posledica poškodb v hrbtenici. Vendar takšen tip skolioze lahko rešimo že s pravilnim pritiskom na zakrčeno mišico.
 • Vaje za moč tudi v velikimi bremeni ne predstavljajo apriori problemov za skoliozo. 
 • Pomembno je določiti ali je skolioza funkcionalna ali je strukturna. Kako to določimo? Najbolj točen odgovor boste dobili, če se oglasite pri nas in vas z učenjem vaj peljemo do manjšanja skolioze. Že po dobrem mesecu morajo biti vsaj malenkostni rezultati, sicer ne gremo v pravo smer. Sicer pa je že kratek test, ko se brez majice primete z rokami za kakšno vejo ali stopnice in se obesite za roke. Videli boste koliko se vam skolioza poravna. To je dober pokazatelj koliko lahko tudi napredujete z ustreznimi vajami in položaji.
 • Vaje mobilnosti iz joge in pilatesa vam tudi lahko pomagajo
 • Dihalne vaje morate izvajati tako, da zmanjšujete skoliozo in pritiskate na rebra, ki so pomaknjena notri
 • Vendar morajo biti tem vajam dodane še različne vaje za mobilnost prsne hrbtenice
 • Potrebno je določiti ali gre za prsno ali za ledveno skoliozo
 • Ledvena skolioza je bolj enostavna za odpravo, večinoma pomaga že nastavitev medenice in krepitev z našimi vajami Mehanik hrbta video knjižnica – Mehanik hrbta
 • Prsna skolioza je tista, kjer boste morali s krepitvijo dihalnih mišic kot je diafragma in medreberne mišice in dodatkom mobilizacijskih vaj potisniti hrbtenico nazaj v simetrični položaj.
 • V kolikor je vaša skolioza zgolj diagnoza, ki pa nima kakšnih omembe vrednih estetskih posledci potem po vsej verjetnosti ni nič drugega kot zmotna diagnoza, kar pomeni, da ni vzrok za vaše bolečine in verjetno sploh ne obstaja. Pogosto se namreč skolioze diagnosticira na podlagi 5 minutnega obiska pri zdravniku, kar je premalo za kakovostno oceno. 
 • Še zadnje pomembno dejstvo: Najtežji primeri skolioz za odpravo so tisti, kjer je skoliotična krivina velika (estetsko moteče) vendar ni skoraj nobenega zamika višine ramen ali pa višine medenice. Takšne skolioze se pojavijo že zgodaj v otroštvu in večinoma nimajo toliko mehanskih, okoljskih vzrokov. Rame in medenica so lahko v skoraj pravilnem, lepem položaju, samo vmes iz neznanega vzroka hrbtenica naredi krivuljo. Skolioze, kjer je zamaknjena medenica ali pa ramena so lažje rešljive in pogosto nimajo vzroka v hrbtenici pač pa je skolioza v hrbtenici posledica slabe gibljivosti drugje, asimetrije okončin itd. Recimo delo z eno roko vam lahko zakrči mišico kot je latissimus dorsi, kar vas vleče na tisti strani skupaj, ramo dol. Nastane skolioza, ki pa je popolnoma rešljiva, ker vzrok ni v hrbtenici in pojavljanju krivin, pač pa v mišičnih tenzijah asimetričnega življenjskega sloga. 

Prijavite se na naše novice in prejmite darilo, e-knjižico dr. McGilla!

Imate bolečine v
hrbtenici? Izpolnite
spletni vprašalnik
in pridobite nasvete za
odpravo bolečin.