fbpx

Blog

Najstnik po operaciji skolioze ostal hrom!

10 zapovedi o skoliozi by Mehanik hrbta

V naših podalpskih krajih je odjeknila novica, da je mlad fant po operaciji skolioze postal hrom.

Gre za hudo tragedijo, in ker pimarno delam z ljudmi z različnimi težavami v hrbtenici, bom podal svoje mnenje kako bi morali starši in zdravniki v primerih skolioz reagirati v prihodnje. Ker trenutno na probleme skolioz gleda družba zelo zelo butasto.

Slika1. novica 24ur

1. OPeracija skolioze je precej zahtevna. MOžnost večjih zapletov kot je invalidnost je majhna, vendar vseeno- potencialni problemi operacije so mnoooogo bolj rizični kot pa, da bi pred operacijo najprej izbrali eno od mojih možnih rešitev.

Tudi problem operacije je v tem, da bo vaša hrbtenica na delih spojev vretenc trajno negibljiva. Po operaciji boste bolj poravnani, vendar pogosto slabše gibalno sposobni. 

SKratka: Nisem proti operacijam- veliko življenj rešijo, tumorjev in hernij odstranijo… Vendar v primeru skolioze pride operacija v upoštev šele po tem, ko naredite domačo nalogo. Kaj je to domača naloga? Izveste kmalu…

2. Skoliozo zdravniki obravnavajo kot bolezen, in iz ljudi delajo žrtve in šibkotneže. V resnici je skolioza estetski problem. Tudi rečete nekomu, ki ima kriv nos ali ušesa na ven, da ima bolezen? Ne, torej starši, dohtarji in vsi s skoliozami- nehajte gledati na ksoliozo kot na bolezen. Prav tako poravnati hrbtenico NI enako rizičen poseg kot poravnati nos ali ušesa, ali pljunit injekcijo botoksa v ustnice in rit. Hrbtenica je najbolj oživčen del, kjer gre polno vitalnih živcev skozi… Operacija ni mačji kašelj. 

Skoliozo bi morali zdravniki torej obravnavati večinoma kot estetski problem. Kajti morda ne veste, ampak skolioza- sploh hujše idiopatske oblike NE povzročajo bolečin, oziroma res redko. 

Tole je primer dekleta, ki sem ga obravnaval. Res huda skolioza, vendar brez bolečin. Problem: Da, estetski problem. Problem, ker to vpliva na samopodobo. Samopodobo pa izboljšamo, če naredite domačo nalogo… Kaj to je… boste še počakali, da do tja pridemo…

Slika 2. dekle s skoliozo

Ne vem zakaj se vsi “strokovnjaki” delajo fine, in komplicirajo z nešteto teorijami okoli skolioze, nihče pa ne reče to kar vsak s skoliozo razume: GRE ZA ESTETSKI PROBLEM. Zato je glavno, da delate osebno s tistim človekom, ki skoliozo ima, ker je samo od njega odvisno ali ga problem toliko moti, da bi tvegal operacijo. Kaj pa morate delat? Še vedno vam ne povem…:)

Žal starši naivno mislijo, da je modro ob pojavu skolioze najprej zaupati zdravnikom. Tako na otrokovo odločitev- če se sploh on zares odloči – najbolj vplivajo razni frankenstein zdravniki in pa vedno bolj histerični starši. Otrok pa pristane na operacijski mizi, brez da bi resno izkusil druge alternative…

Nauk: Ne bodite histerični pri pojavu skolioze, in najprej naredite domačo nalogo!

3. Domača naloga: Tu pridemo torej do moje filozofije: Kaj je najbolj modra poteza ob soočenju s skoliozo?

A. Domača naloga za vse otroke s skoliozo: Postanite čimbolj podobni temu tipu spodaj! 

Slika 3. Lamar Gant powerlifter s skoliozo

Namreč prva napaka je, da otroka vozite od dohtarja do dohtarja. Pri skoliozi NE!

Ker gre za estetski problem, je panika in zavijanje v vato s strani zdravnikov bumerang v čelo. Otrok s skoliozo potrebuje samozavest, potrebuje odrasti.

Operacijo si zaslužite šele- če sploh, ko iz otroka s skoliozo postanete močna odrasla, natrenirana oseba! Namreč takrat, ko nekaj naredite iz svojega telesa, boste šele videli ali vas skolioza sploh še moti.

Prav tako se skolioze NI potrebno bati in jo operirati, ko ste še v najstniških letih!!! Namreč hrbtenica še raste, in niti slučajno ne pomeni, da bo skolioza enaka tudi v odrasli dobi.

Zato počakajte z operacijo, dokler ne naredite domače naloge…

– Že takoj v fazi odraščanja morate začeti z vadbo za skoliozo in celostno vadbo moči

– Že takoj morate delat na tem, da delate različne vaje z utežmi, in stopnjujete moč vse do svojega 22 leta (Takrat že lahko dosežete solidno mišično moč in maso, seveda ob rednem treningu 10 let)

– Ne se tolko sekirat glede skolioze, pač pa svoj um usmerite v svoje telo: Kako ga izboljšati, kako iz telesa ustvarit svetišče ponosa. Ne pozabit, gre za estetski problem, in problem bo manjši, ne samo če z vajami krivine poravnate, pač pa če boste izgledali močno in ponosno!

– To velja za oba spola (da, imamo 2 spola) čeprav bodo fantje lažje dosegli več estetske preobrazbe, in bodo morale morda ženske vložiti več truda za napredek. Vseeno napredek v samopodobi je velik pri vadbi z bremeni. NI pa uspeh iz danes na jutri tko, da tisti, ki hočete takoj poravnat krivine in ležat na kavč pač pejte pod nož.

B. Domača naloga konkretno: 10 zapovedi skolioze od mr. Mehanik hrbta !

1. Ne skruni svojega telesa! 

Predno se daš rezat v najbolj rizičnem delu polnem spletišču živcev- hrbtenici- iz svojega telesa ustvari tempelj moči in vitalnosti. 

2. Ne hodi k zdravnikom zaradi skolioze! 

To je kot bi piščance peljal k volkovom in se čudil zakaj so jih požrli. Da, zdravniki so različni, kakšni bodo morda celo predlagali kakšno vadbo. Vendar ŽAL ga skoraj ni zdravnika, ki bi razumel kaj je to vadba z bremeni. Iz vas bodo naredili mentalne invalide še predno boste operirani! Povedali vam bodo veliko tistega kar po njihovem nepreverjenem in nestrokovnem mnenju ne smete, malo pa tega kako postati superman. 

3. Počep z utežjo moraš dvigniti vsaj 100kg, če si moški in 70kg za ženske!

Pogoj, da lahko rečeš: Hočem nož! Je, da prej postaneš močan in mišicast. počep je ena temeljnih vaj, kjer bodo delale vse mišice hrbtenice in nog.

4. Mrtvi dvig moraš dvigniti vsaj 120kg za moške in 90kg za ženske!

Gre za temeljno življenjsko vajo pobiranja uteži iz tal. Tu dela ceeeelo telo enakomerno- noge, roke, in hrbtenica. 

5. Za sabo moraš imeti 10 let treninga z bremeni in različnimi športi!

Predno greš pod nož, moraš imeti za sabo 10 let rednega treninga z utežmi in drugih različnih športov. 10 let, ne 10 mesecev. 

6. Na operacijo skolioze greš šele, ko si močan ko lev in star vsaj 22 let!

Četudi se odločiš za operacijo, imaš sedaj za seboj 10 let trdega dela na sebi. NIhče ti ne more očitat, še najmanj sam sebi. Imaš se rad, si močan, delal si vse kar si lahko, vendar hočeš, da te poravnajo. Pojdi, okrevanje bo lažje ker si močan.

7. Ko se pogledaš v ogledalo, moraš videti mišicasto postavo dvigovalca uteži!

Če se pogledaš v ogledalo, in vidiš suho, šibko in ubogo bitje: Imaš še veliko priložnosti, da izboljšaš samopodobo. Skolioza je v najbolj problematični dobi ravno v razvoju, zato je najsabše takrat jo operirati! To ti je lahko dobra novica za delo. Če pa tako izgledaš, in se odločite za operacijo: Boh naj ti pomaga. Zakaj bi to počel? Telo in skolioza namreč izgledata čiiiiiiiisto drugače, če imaš nekaj več mišične in tudi maščobne mase na sebi.

8. Ukvarjaj se z različnimi športi!

Poleg vadbe z bremeni in vadbe za mišično maso, naj ti bo vsak šport ljubezen. SKolioza se dobro odziva na različna gibanja. Zato se ukvarjaj s športom čimbolj.

9. Za operacijo se moraš odločiti sam, po tem, ko si poskusil vse naštete korake! 

Naj se ne odločajo zate zdravniki in starši! Niso oni tisti, ki bodo naj…al če bo šlo kaj narobe!

10. Sprejmi miselnost zmagovalca, in ne poraženca!

Naj ti bo primer najmočnejšega človeka v zgodovini, Lamarja Ganta v motivacijo. Človek je kljub resni skoliozi postal močnejši kot vsi ostali dvigovalci brez skolioze. TOrej skolioza te ne bo toliko ovirala kot si misliš. Če boš trdo delal-a.

Tako, to so strnjene misli kako ravnati pri skoliozi. Sedaj pa trdo na delo, predlagam, da se slišimo in pogovorimo o najbolj primernem pristopu za vas!

Za več informacij in pomoči smo vam na voljo!

Prijavite se na naše novice in prejmite darilo, e-knjižico dr. McGilla!

Imate bolečine v
hrbtenici? Izpolnite
spletni vprašalnik
in pridobite nasvete za
odpravo bolečin.