fbpx

Blog

Zakaj za hrbet potrebujete rešitve, in ne diagnoze?

Piše: Jure Gubanc

Kaj ljudje naredijo, ko jih zaboli nekaj v telesu?

Najprej seveda pomislijo na zdravnika, postavljanje diagnoze in na zdravljenje.

Tako deluje tudi zdravstvo: Vas nekaj boli, pridete k zdravniku, vas pregleda, pošlje na še dodatne preiskave, potem vam predpišejo neko fizioterapijo…

Če še vedno ni bolje se obračate potem od rešitelja do rešitelja. Živite življenje v iskanju diagnoze, v iskanju problema. Vsak rešitelj h kateremu se obrnete, vam ponudi svojo razlago kaj vse je z vami narobe. Kje vse ste nepravilni. Kje vse ste asimetrični, kje vse ste prešibki, prenapeti itd.

Seveda, vsak rešitelj vam pove nekaj čisto kontra drugemu. Vi pa tonete vedno globlje v drek. Več rešiteljev kot obiščete, slabše vam je, in manj veste. Več informacij imate, bolj ste poškodovani in boleči.

STOP!

Prva stvar: NE iščite diagnoze! 

Cilj je kako postati funkcionalen. CIlj je kako telo zopet postavit na pota zdravja in svobodnega gibanja.

Namreč naše telo ima lahko dve vrsti problemov: Bolezenske, ali pa življenjske- lifestyle probleme.

Bolezenske probleme zdravi medicina z zdravili ali operativnimi posegi. Življenjski problemi pa nastanejo zaradi načina našega življenja, napačnega gibanja, premalo gibanja… 

Te probleme pogosto sploh ni mogoče identificirati. Prav tako z iskanjem diagnoze pri takšnih problemih izgubljamo čas in živce. Gremo v napačno smer. Stran od rešitev…

To pomeni, da pri pojavu bolečin NE iskati diagnoze. Najprej iščite rešitve v vašem lifestyle-u, vašem življenju, vašem gibanju, navadah… 

Tudi na tem področju imate 1001 – neumno “rešitev”, ko vam nekdo nabija, da je za vaše bolečine v križu kriva lunina mena, nekdo, da so krive ledvice in potrebujete vel magnezija, nekdo vam bo dal “čarobno” vajo … itd.

ALI SEM MOČAN ? NE?

Prvo vprašanje pri pojavu bolečin si zastavite takole: Ali sem močan? Ali se počutim kompetentno in sposobno v gibanju? 

Ali med boli med sedenjem? Ali me boli med gibanjem, med delom, mirovanjem… ? 

REŠITVE BOLEČIN SE NE ZAČNEJO V AMBULANTI, AMPAK V TELOVADNICI!

V kolikor se pri zgornjih vprašanjih ne počutite lagodno, in veste, da niste močni, veste, da vas pri gibanju ali treningu boli … NE ISKATI DIAGNOZ! 

Iščite rešitve: Kako postati močnejši, kako se gibati bolj pravilno? Potrebujete strokovnjake, ki razumejo vaše bolečine, in razumejo kako vas telesno dvigniti iz bolečin. 

POtrebujete program in znanje, in povečati svojo moč telesa. To potrebujete. Nujno. 

REŠITVE

Rešitev je moč. Poiskati moramo kako zmanjšati bolečine s pravilnimi gibi in položaji. Poiskati moramo prave vaje in primerne obremenitve za vsakega človeka, mladega ali starega.

Vendar pomembno dejstvo ostaja: Iščemo rešitve, ne izmišljenih napak. Dvigniti moramo vašo samozavest, in ne iz človeka narediti še večjega pacienta.

Čas je, da stopite ven iz iskanja diagnoz in umetnih rešitev. Čas je, da greste nazaj k naravi, nazaj k temu kar vaše telo zares potrebuje za dobro počutje. Osvojiti morate naravno, neboleče in funkcionalno gibanje. 

Za več informacij in pomoči smo vam na voljo!

Prijavite se na naše novice in prejmite darilo, e-knjižico dr. McGilla!

Imate bolečine v
hrbtenici? Izpolnite
spletni vprašalnik
in pridobite nasvete za
odpravo bolečin.