fbpx

Blog

Kaj je spondiloza: osteoartroza, osteohondroza ali degenerativna bolezen diskov

Piše: Jure Gubanc, Mehanik hrbta

Ker diagnozo spondiloze pogosto videvam na izvidih mojih strank, sem se odločil, da napišem članek, ki vam bo pojasnil zakaj ni razloga za strah. Za vsa vprašanja, dodatne razlage in pomoč smo vam na voljo. 

Spondiloza v stari grščini pomeni vretence. Gre torej za težavo z vretenci. Vendar vsaka težava z vretenci ima lahko vzroke tudi drugje, recimo v diskih. 

Če se le ti znižajo, vplivajo posledično na obliko in sestavo vretenc, saj se prostor med njimi zmanjša in vretenca drgnejo in pritiskajo druga na drugo. Zato degenerativno stanje medvretenčnih ploščic, sklepov in ligamentov posledično lahko povzroča spondilozo. 

Pojavi se s staranjem, preobremenitvami, z vnetji ali po poškodbah (prekomerna telesna teža, kajenje in genetika tudi spadajo med dejavnike tveganja) zaradi slabe presnove oz. dehidracije medvretenčnih ploščic. Poleg dehidracije opazimo še izbočene ali znižane ploščice, zadebeljene ali oslabljene ligamente in izrastke na vretencih. Ti izrastki na vretencih se imenujejo osteofiti. 

Ker je degeneracija diskov naraven pojav staranja (zato se mi zdi poimenovanje degenerativna bolezen diskov nekoliko pretiran), prav tako pa tesno povezana s ponavljajočimi gibi in dolgotrajnim statičnim položajem, smo ogroženi vsi. Drugače povedano, vsem se z leti pojavijo degenerativne spremembe v hrbtenici, le da nekateri to občutijo intenzivnejše od ostalih, določeni pa ne občutijo nikakršnih simptomov. 

Spondiloza ima štiri  pogoste spremljevalce: Degeneracija diskov, osteofiti, osteohondroza in stenoza. Vsa stanja in izrazi se povezujejo. Degeneracija diskov povzroča ožanje ali stenozo. Stenoza kot vemo iz mojih prejšnjih člankov v grščini pomeni- OŽITEV. Ožitev pa povzroča spondilitične izrastke kot so osteofiti. Osteohondroza pa pomeni nič drugega kot odmiranje kosti. Brez skrbi, gre zopet za stanje, ki zveni huje kot je v resnici. Osteohondroza se pogosto pojavi namreč tudi pri mladih in športno aktivnih, rastoči populaciji. Zaradi hitrega prirastka ali pa pritiska na vretenca lahko določen del le tega ostane slabo prekrvavljen, in ta del kosti postaja šibek in porozen. Temu procesu nekroze, odmiranja, nato sledi faza rasti, ki pa je veliko bolj čvrsta in agresivna. Takšna kost se lahko hipertrofično zaraste in poveča. To pa izzove bolečine v kolikor ti izrastki kosti pritiskajo na živčne korenine. V kolikor ne pritiskajo, ni nobenih težav, kljub temu, da lahko MRI kaže veliko izrastkov.

Vse te diagnoze lahko prizadenejo katerikoli del hrbtenice, najpogosteje vratni in ledveni del. Na začetku bolečina ni pogosto prisotna, razen občasnih neprijetnih občutkov. So pa opazne manjše spremembe ploščice, ki lahko privedejo do sprememb v hrbteničnih krivinah zaradi česar je možna tudi kompresija korenin živcev. Poleg naštetega nekateri opažajo pomanjkanje energije tekom dneva in nižanje telesne višine. 

V nadaljevanju se degenerativne spremembe stopnjujejo, posamezniki še vedno lahko opažajo nižanje telesne višine, pojavijo se kostni izrastki na telesu vretenca (osteofiti), spremembe v drži so bolj izrazite, pojavi se lahko tudi spinalna stenoza. Pri huje napredovani obliki pride do izgube sklepnega prostora, vretenca drgnejo eno ob drugo, se pri nekaterih celo združijo, prisotne so močne bolečine, ki lahko vodijo v psihološke motnje.

⚕️ ZDRAVLJENJE: Pri zdravljenju hujših oblik je operativni poseg žal nujen. Vendar žal je prvi korak, torej konzervativno zdravljenje pogosto nerazumljen in konradiktoren, zato posledično neuspešen. Pogosto me ljudje vprašajo ali je mogoče narediti karkoli, saj so diski že znižani in vretenca že odebeljena in pritisk na živce se že vrši. Zato moram pojasniti kako se teh težav lotimo z metodo Mehanik hrbta. Namreč poudariti je potrebno, da se telo vedno prilagaja na spremembe. Spinalni kanal se zaščiti pred pritiski vretenc, in živčne korenine najdejo nove poti ven iz vretenc. Zato je mnogo “grdih” MRI slik lahko v realnosti popolnoma nebolečih. Problem nastane, ko je prehod degenerativnih sprememb prehiter in se živci ne umikajo dovolj hitro. In kar lahko storimo je predvsem to, da prehod naravnih degenerativnih sprememb naredimo čim bolj enostaven in neboleč. Zato tudi pri teh diagnozah velja zlata sveta trojica:

❗- Prilagajanje gibalne higiene (preučitev položajev čez dan in učenje neboleče tehnike gibanja)

❗- obremenitev telesa v položajih, ki so neboleči in progresivno stopnjevanje napredka iz tedna v teden

❗- učenje kako živeti in uživati življenje BREZ prepovedovanja gibanja, ampak z učenjem gibov, ki so bili prej boleči na sedaj neboleč način.

❗ Videl sem že nešteto zelo “slabih” izvidov, kjer je bilo napisano marsikaj od zgoraj naštetih diagnoz. Vendar to ni razlog za preplah. Pogosto ravno hrbtenice delovno aktivnih in športno aktivnih ljudi izgledajo “najslabše”. Vendar telo se prilagodi in najde rešitve. Mi mu moramo s pravilno izbiro obremenitev in vaj pri tem pomagati in zagotoviti predvsem vašo funkcionalnost brez bolečin.

🧠 Nasvet: Osredotočite se torej na izboljšanje funkcije z metodo Mehanik hrbta. Ne glejte na to kako boste normalne procese sprememb v hrbtenici vrnili nazaj. Hrbtenica se spreminja namreč prav kot posledica obremenitev, spremembe niso slabe pač pa logična prilagoditev tako kot se vaša koža na podplatih spremeni, če začnete hoditi bosi. Kar moramo zagotoviti je gladek prehod, ki ga niti ne opazite.

Za več informacij in pomoči smo vam na voljo!

Prijavite se na naše novice in prejmite darilo, e-knjižico dr. McGilla!

Imate bolečine v
hrbtenici? Izpolnite
spletni vprašalnik
in pridobite nasvete za
odpravo bolečin.