fbpx

Blog

5 najpogostejših zmot o bolečinah hrbta

Piše: Mehanik hrbta

5 pogostih nasvetov, ki vam jih neprestano ponavljajo…

….Vendar ne držijo.

Tokrat vam predstavljam 5 izbranih zmot, ki jih pogosto slišim. Vse te zmote vam pogosto ponavljajo različne avtoritete in se pogosto pojavljajo kot strokovni in pametni nasveti.

Ker je teh 5 nasvetov tako zelo zakoreninjenih sem se odločil, da vam predstavim zakaj ne zdržijo natančnega pregleda logike in naših izkušenj. 

Ljudje, ki prihajajo k nam po nasvete in obravnavo za odpravo bolečin so upoštevali mnoge od teh zmot, in če bi ti nasveti delovali potem nebi nikoli prišli do nas. Naj vas obvarujem pred upoštevanjem nesmiselnih nasvetov, zato si dobro poglejte spodnji video. 

Katere so te zmote?

Prva zmota: Dviguj bremena počasi, da se ne boš poškodoval! Ne drži, poglejte si zakaj.

Druga zmota: Dviguj iz počepa, da ne bo trpel hrbet! Ne drži.

Tretja zmota: Bodi čim bolj pokončen! Delno drži. Pokončnosti ne dobimo na silo, pač pa mora biti posledica ravnovesja, ki ga dosežemo s primerno vadbo in gibalnimi vzorci in kompleksnostjo obremenitev.

Četrta zmota: Stiskajte popek notri, da obvarujete hrbtenico. To je že stara zmota, vendar se še vedno pojavlja v določenih krogih. Gre za nasvet skregan z zdravo pametjo. Za dobro varovanje pri obremenitvah potrebujete usklajeno delovanje VSEH mišic z enostavno metodo, ki jo prikažem v videu. 

Peta zmota: Vsemogočna vaja- dvig bokov? Nič nimam proti tej vaji, samo ko vidim kako pogosto se jo uporablja in svetuje ljudem z bolečinami v hrbtu me kar prime. Namreč vaja ni tako napačna, kot je percepcija, da gre za super enostavno in varno vajo. V resnici boste veliko na boljšem, če se bo vaš terapevt zavzel, da vas nauči normalnega predklona in pobiranja bremen s tal. To bo tudi veliko bolj koristno kot dvigovanje riti na tleh.

Ste kdaj slišali kakšne od naštetih nasvetov oziroma zmot? Sporočite nam in se prijavite na brezplačni posvet, če tudi sami potrebujete nasvet.

Prijavite se na naše novice in prejmite darilo, e-knjižico dr. McGilla!

Imate bolečine v
hrbtenici? Izpolnite
spletni vprašalnik
in pridobite nasvete za
odpravo bolečin.