fbpx

Blog

Električna tekalna steza: Metanje denarja skozi okno?

Piše: Mehanik hrbta

V današnji objavi vam bom svetoval in ocenil naslednji precej popularen pripomoček za domačo rabo. Gre za tekalno stezo.

Glede na to, da imamo zelo lepe dneve, trenutno tekalne steze ne potrebujete kaj preveč. Kdo bi tekel ali hodil notri, če je zunaj tako lepo? 🌞 🌞 🌞

Vendar, takšna primerno izbrana steza lahko pride zelo prav v slabem vremenu ali pri rehabilitaciji specifičnih poškodb kot je koleno in hrbet. Berite dalje … 📚 📚 📚

Ne, ne mislim na električno tekalno stezo…

Verjetno najprej pomislite na tisto električno tekalno stezo, ki jo pogosto vidite v fitnesih. Z našimi strankami tega pripomočka zagotovo ne uporabljamo. Gre za napravo iz časov fitnesa, ko je bilo bolj popularno, da naprava dela namesto vas. Klasična električna tekalna steza je izjemno draga in ironično, hkrati slabša od navadne steze, ki jo pogosto uporabljamo s strankami. Namreč klasična električna tekalna steza se premika sama. Kar pomeni, da vam ni potrebno odrivati tal pod nogami, pač pa to opravlja elektrika. To kar morate početi vi je, da čim hitreje premikate noge. To pomeni, da posteriorna veriga ne dela praktično nič, bodo pa delale sprednje upogibalke kolkov.

Vendar pri realni hoji želimo dobiti odriv iz kolčnega sklepa in glutealnega dela. Žal, nam električna tekalna steza tega ne omogoča v zadostni količini, saj to delo naredi elektrika. 

Kar je zanimivo je to, da se pogosto preprostejše in cenejše in hkrati učinkovitejše rešitve ne popularizirajo tako kot se dražje, fensi in manj učinkovite. Če bi radi torej zapravili veliko denarja, zasedli polovico sobe in zmanjšali učinkovitost vadbe hoje in teka, potem si kupite električno tekalno stezo.

Vendar, obstaja boljša rešitev… 💡 💡 💡

Že nekaj časa pri nas uporabljamo t.i. Magnetno tekalno stezo. Takšna steza nima nobenega motorja ali elektrike, poganjati jo namreč morate vi. Prav tako je ne uporabljamo za tek, pač pa hojo. Ker morate podlago pod seboj odrivati vi s svojo močjo kolkov je mehanika gibanja popolnoma drugačna kot pri električnih stezah. Tukaj ljudje dejansko prvič začutijo res pravo ekstenzijo in aktivacijo gluetalnih mišic. Prav tako jo pogosto uprorabljamo za zdravljenje poškodb kolen ali gležnjev in stopal, saj je možno odlično izolirati določene mišice. Ker ima tudi držala, pomeni, da lahko del teže telesa razbremenite in se osredotočite na delo z nogami, nežno stabilizacijo trupa in gibanje nog v kolčnem sklepu. 

Napravo zelo priporočam vsem, ki se odločate za nakup hišnega pripomočka za v dnevno sobo ali pred televizijo. Gre za veliko boljši nakup kot je recimo kolo, kjer ves čas sedite v upognjenem položaju. Vrednost takšne naprave je okoli 200 eur in predvsem jo lahko uporabljate za hojo, še posebej če je zunaj slabo vreme. Zakaj bi pred televizijo sedeli na kavču ali pa na sobnem kolesu, če lahko dejansko hodite in dodate korake k svojemu dnevu? Poleg tega kot rečeno, je uporaba mišic čisto drugačna kot pri dražji električni stezi.

V kolikor pa že imate električno stezo, jo pa raje izklopite in jo poganjajte brez prižganega motorja. Še vedno boste imeli upor, samo tokrat ga boste morali premagovati vi.

Glede ljudi z bolečinami v hrbtu: Takšno stezo velikokrat pri bolečinah v hrbtu uporabljam pri ljudeh, ki imajo sicer težave s hojo in jih hitro začne boleti. Tukaj se lahko človek oprime in postavi v neboleč položaj in hodi v varnem zavetju doma. Tako podaljšamo hojo brez bolečin in tako dvignemo kindicijsko pripravljenost človeka iz dneva v dan. Ko/če se bolečine pojavijo, je oseba doma, kar pomeni, da lahko začasno prekine in preide v naše položaje razbremenitve bolečin, in potem zopet nazaj. Tudi tako gradimo življenje brez bolečin!

Torej, naš nasvet: Električna tekalna steza? Ne. Navadna magnetna steza za hojo, kjer morate dejansko sami delat? Vsekakor. In vsekakor naj ima prednost pred sobnimi kolesi. Že tako veliko sedimo. Sobno kolo priporočam samo ljudem, ki cel dan v službi preživijo na nogah.

Prijavite se na naše novice in prejmite darilo, e-knjižico dr. McGilla!

Imate bolečine v
hrbtenici? Izpolnite
spletni vprašalnik
in pridobite nasvete za
odpravo bolečin.