fbpx

Blog

Jure, jaz sem v depresiji!

Delo trenerja in delo odpravljanja bolečin v hrbtu je pogosto zelo pestro in zanimivo. Naše poslanstvo ni štetje ponovitev ali pa biti popoldanska varuška za odrasle. Naše poslanstvo je popeljati ljudi na pot svobode in gibanja brez bolečin. Naše poslanstvo je, da vsak športnik, mamica s štirimi otroki ali dedek postanejo boljša in močnejša verzija samega sebe. Naše poslanstvo je ustvarjati resnične superjunake iz na videz vsakdanjih ljudi.

In na poti do tega srečujemo polno zanimivih primerov, ki jih piše življenje. Primerov, kjer nismo le strokovnjaki za gibanje in vadbo, pač pa psihologi in motivatorji.

Če želite resničen prikaz, v kakšno stanje lahko bolečine v hrbtu pripeljejo človeka, potem dobro poslušajte in berite, kaj se je zgodilo z eno izmed mojih strank. Ljudje, ki takšnih težav nikoli niso imeli ali jih ne srečujejo vsakodnevno, to težko razumejo, ampak stavim, da po branju tega članka bodo.

Pred dobrimi štirimi meseci me je obiskal Frenk, visok možakar srednjih let, in sicer po priporočilu svoje zdravnice. Ker imamo poleti spodnja garažna vrata naše telovadnice navadno na pol odprta, se je za vstop moral malce skloniti. Opazil sem obrazne grimase, polne bolečine. Vedno se iskanje vzrokov začne pri opazovanju nezavednih gibov, ki razkrijejo mehanske vzroke bolečine.

Kot vedno sva najprej opravila temeljit pogovor. Že tukaj sem opazil, da gre za osebo, ki je bila celo življenje ne le fizično, pač pa tudi psihično močna, vendar jo je bolečina spravila iz tira samozavesti. Bolečina ga je ujela nepripravljenega, saj je trdnim ljudem pogosto težko verjeti, da lahko postanejo tako krhki. Bolečina je marsikomu opomin na minljivost in prepreka do občutka večnosti. Razkril mi je, da ima herniacijo diska l5 in S1 ter utesnitve živčnih korenin l4 in l5. Pred dvema letoma je imel operacijo in še dodaten šok mu je bil, ko po operaciji stanje ni bilo nič kaj boljše. Šel je čez fizioterapijo in vse mogoče terapije in vadbe. V vsem tem času je šel tudi čez ločitev, skrbništvo za otroka, menjavo službe, stanovanja …

»Obiskujem tudi psihoterapevtsko skupino, sem namreč v hudi depresiji. Bolečine so lahko tako neznosne, da sedenja v službi sploh ne morem tolerirati, popolnoma sem disfunkcionalen, tudi pri spolnih odnosih in se počutim sam sebi odveč. Zdravnik in ortoped sta mi rekla, da naj kar pozabim, da bom še kadar koli fizično aktiven, in da je moja najboljša možnost, da zaprosim za invalidsko upokojitev. Ne morem opravljati ničesar fizičnega, niti ne morem sedeti. Na kratko, ne morem ničesar!«

Vedno me preseneti, ko vidim, kako lahkotno zdravstveni sistem jemlje bolečino v hrbtu. Če odpovesta osnovna fizioterapija in operacija, je najpogostejše mnenje, ki ga pogosto slišim zelo podobno temu, kar je slišal Frenk od svojih zdravnikov: »Veste, verjetno so vse te težave v vašem življenju pripeljale do te bolečine. Razlog za bolečine je verjetno stres.«

Zaupal mi je, da je bil to še zadnji udarec za njegovo porušeno psihofizično stanje.

OKNO SVOBODE

Pogosto slišim različne ljudi, ki trdijo, da je treba spodbujati stranko in ji govoriti, da gibanje zanjo ni nevarno. V tem razmišljanju, ki nedvomno drži skoraj 100 %, je samo ena huda napaka, ki sicer spodbudne besede spremeni v strup: Ljudje pridejo do težav ravno zaradi gibanja! Nihče se ne poškoduje med spanjem. In s posplošenim nasvetom dajmo se več gibat si povzročajo samo globlje bolečine. Frenk je zanimiv primer tudi zato, ker je dokaz, kako marsikdo ne razume, da je najprej imel bolečine in šele nato psihične težave. Zakaj bi psihične težave od vseh možnosti izbrale prav lokacijo l5 in S1 ter ishiatični živec …

Kako deluje učinkovit psihološki pristop, bom opisal z besedno zvezo OKNO SVOBODE. Namreč naše delo je, da pri vsakem prepoznamo napol poln kozarec, njegovo okno svobode. Vsakdo, čisto vsakdo ima svoje okno svobode. Ljudje v bolečinah imajo to okno mnogo manjše in veliko hitreje se zapre, če delamo napake. Vendar to ne pomeni, da ga ni mogoče najti in razširiti. S preizkušanjem različnih položajev, gibov, vzorcev, obremenitev, drže itd. najdemo načine, s katerimi lahko človeku pokažemo, da to njegovo/njeno okno obstaja. Naučiti jih moramo, kje to okence, pa čeprav majhno obstaja, da se lahko naužijejo toplote svetlobe. Šla sva preko vseh testov in vaj (vaje SO hkrati tudi testi), ki so nama razkrili, da je njegova glavna hiba upogib, vendar je imel še eno zanimivo lastnost: bil je slabo toleranten tudi na vse iztege v ledveni hrbtenici. Ljudje, ki so dolgo časa v ishiatičnih bolečinah, pogosto razvijejo simptome, ki jih ni mogoče odpravljati s klasičnimi pristopi ležanja na trebuhu in iztegovanja hrbtenice nazaj kot pri vaji kobra itd. Zdelo se je, da mu ne ustreza noben položaj.

Pa vendarle sva našla majceno okno svobode! Človeka se opogumi tako, da se najde praktične načine, kako preživeti dan funkcionalno opravilno in to s karseda malo bolečinami. Zaradi svoje ogromne višine in močno kifotične drže so mu vse strižne sile lomljenja povzročale preglavice. Te sva skoraj popolnoma izničila s pametno uporabo opiranja na roko pri različnih opravilih in z uporabo izpadnih korakov, prilagojenih na njegove konkretne potrebe in telo.

Namreč že dolgo nisem imel primera, kjer bi imel nekdo tako močno zabetonirane ledvene erektorje in pa lumborume. Pomagala mu niti manualna terapija, saj je ta zategnjenost in drža sporočala nekaj drugega. Telo in možgani so se tako zakrčili v bran njegovi prvi diagnozi, to je herniaciji. Ker je želel preprečiti upogibe v ledvenem delu, se je telo odzvalo z močnim spazmom hrbtnih mišic, ki pa so zdaj ustvarile novo diagnozo: zožanje prostora med vretenci in podoben tip ishiatičnih bolečin, ki pa ima zdaj popolnoma drug mehanski vzrok. Tukaj vidite, zakaj splošne vaje proti išiasu ali herniji ne obstajajo. On ima herniacijo, vendar vzrok za težave je bilo zoženje v fasetnih (vretenca) sklepih in mehanizem je bil izteg, ne upogib.

Dolgoročno sva morala odpraviti kifotično držo v zgornjem delu, kratkoročno pa upoštevati okno svobode in ga počasi širiti. Cel dan življenja nam mehanikom hrbta namreč ponuja več tisoč gibov, ki jih lahko optimiziramo in tako širimo okno svobode ter premagujemo bolečino!

Našla sva torej načine, kako izboljšati mnogo opravil, in on je to naredil večinoma skoraj brez bolečin. Sedenje, ki je bila še edina uganka, sva tudi omilila z izboljšanim programiranjem počitkov in raztezanjem mišice kvadratus, ki mu je zelo ustrezalo. Prav tako je bilo fascinantno, da mu je prav nov pisarniški stol, ki je imel poudarjeno ledveno krivino, povzročal mnogo težav, saj mu je veliko bolje ustrezalo navadno sedišče brez ledvene opore, prav zaradi zgoraj omenjenih utesnitev fasetnih sklepov.

Okno svobode sva našla tudi pri vajah. Kar nekaj vaj, ki jih najdete tudi na našem portalu mehanikhrbta.si, mu je v primerno prilagojeni izvedbi zelo ustrezalo. In sploh nisva delala vaj, kot je dvigovanje nogic in pihanje v zrak. Najboljša motivacija za človeka v bolečinah je, ko mu pokažete, da je spet lahko človek. Dejansko sva ugotovila, da s primerno postavitvijo ledvene krivine in dobrim učenjem učvrstitve, lahko potiska sani s težo 80 kg in avtomobil na parkirišču!

»Že dolgo se nisem počutil bolje.« Ni je boljše spodbude in zdravila proti depresiji, kot da na logičen in jasen način človeku pokažete, kako in zakaj zmore. Zato je tisti nasvet »čim več se gibajte«, lahko tako dvorezen meč. S tem človeka ponižujete podobno kot tisti, ki mu govorijo, da se nikoli več ne bo gibal. Vedeti morate, da so ljudje v bolečinah prestali veliko preizkušenj in terapij, zato mu takšne puhle spodbude povedo samo to, da je očitno debil, saj mora narediti zgolj to, da se kot vedno giblje naprej.

Ko najdete praktične rešitve, kako lahko vsakodnevna opravila opravljate z minimalno dozo bolečin, takrat ste našli mehanske vzroke za bolečino in hkrati odpravili psihične težave! Zdaj človek sam razume, kaj in kako lahko počne stvari, ki jih ima rad, na neboleč način. In tudi ve, zakaj se bo bolečina pojavila. Zdaj ne tava več v temi.

Okno svobode deluje tudi tako, da ko enkrat odkrijete formulo, kako početi veliko stvari brez bolečin, je za naprej treba graditi zgolj na tej osnovi. Širite okno svobode tako, da postopoma dvigujete nivo vaj in funkcionalnih zadolžitev tekom dneva na pameten način. Včasih boste šli morda predaleč, vendar nič ne de, vsaj veste, na katero stopnico stopiti nazaj. Imate temelje in pot, zdaj jo gradite na dobri osnovi, saj ste zgradili najpomembnejši temelj: človek vam/ali pa vi sami sebi zaupa/te.

Frenk zdaj že 4 mesece trenira pri meni in je prišel od obraza, polnega bolečin, do nasmeška in ust, polnih zanimivih prigod. Poleg rednih treningov pri nas tudi redno pleše in uživa z novo partnerko ter potuje naokoli s sinom. Zadnjič mi je zaupal, da se mu je prijetno pogovarjati z menoj. In meni s teboj Frenk!

Zaradi varovanja zasebnosti so vsa imena naših strank simbolična. 

Prijavite se na naše novice in prejmite darilo, e-knjižico dr. McGilla!

Imate bolečine v
hrbtenici? Izpolnite
spletni vprašalnik
in pridobite nasvete za
odpravo bolečin.