fbpx

Blog

Elektrostimulacija mišic: Je sploh še potrebna?

Piše Mehanik hrbta

V tokratnem uporabnem članku bom argumentiral na razumljiv način – zakaj so različne oblike elektro terapije velika izguba časa in denarja.

Elektro stimulacija je oblika terapije ali celo treninga, kjer v mišico dovajamo električni impulz z namenom, da se mišica začne prožiti in aktivirati.

Takšno terapijo poznate pod imeni: TENS – podkožna električna stimulacija živca , elektroterapiija, elektrostimulacija itd.

Uporablja se tako v namene lajšanja bolečin, kot v namene prebujanja in aktiviranja mišic po poškodbah in operacijah. Imate celo vadbe, ki obljubljajo večjo mišično stimulacijo z raznimi EMS napravami in velike uspehe. 

Kdaj torej, če sploh uporabiti elektrostimulacijo?

1. Odprava bolečin: Uporabno ali bullshit?  

Slovenski izraz za bullshit je “blažev žegen”. Gre za tretmaje, ki ljudem dajejo občutek izboljšave, vendar se v resnici ni zgodilo kaj več kot sprememba percepcije in dojemanja bolečine.

TENS in elektrostimulacija se uporabljata za zmanjšanje bolečin zelo pogosto pri težavah v hrbtu ali pri drugih mišičnih bolečinah.

Ravno na tem področju je uporaba elektrostimulacije zeeelo neuporabna oz. zavajujoča. Namreč tens vam lahko občutek dojemanja bolečine zaradi impulzov, ki jih občutite- zmanjša začasno, vendar gre za lažen vpliv. Namreč, da razumete zakaj se vam zdi da mnoge takšne metode delujejo, moramo pogledati kaj pravi znanost o bolečini.

Telo lahko bolečino sprocesira samo do določene mere. To pomeni, da če je bolečina ali občutek na enem delu telesa zelo velika, boste takrat težko čutili bolečino in občutek drugje. Po domače: Če vas boli ena točka, se udarite v drugo točko, in vas bo prva točka začasno nehala boleti. 

Ko vas torej boli hrbet, in vam dajo tens na kožo- takrat impulzi elektrostimulacije preplavijo vaše občutke v živčnem sistemu. Enako se zgodi pri masaži, božanju, hlajenju, segrevanju , kremah … Vse te metode vam v bistvu preusmerijo pozornost bolečine na drugačne občutke. Zato vam lahko navidezno pomaga.

Tako kot lahko navidezno pomaga, vam tudi navidezno stanje poslabša. Namreč vaš občutek bolečine se lahko še poveča, in mnogim primerom gre na slabše. Sicer nič bati, tens in elektrostimulacija so sicer popolnoma varni, in poškodba se vam ne more zgoditi. 

Moja razsodba in končni argument: Elektrostimulacije in tensa NE uporabljajte kot protibolečineske terapije in ne hodite na fizioterapije saj gre za “blažev žegen”. ❌

Pripomoček torej NE priporočam kot sredstvo za odpravo bolečin. Poiskati moramo prave vzroke za težave, in ne težav pometati pod preprogo. Uporaba tensa pri bolečinah je podobna kot če bi imeli visoko temperaturo, in bi dali termometer v hladno vodo, da vam kaže manj stopinj- prevara samega sebe torej. 

2. Elektrostimulacija in rehabilitacija: Je dobra vsaj za stimulacijo mišic?

Glede na to, da elektro tehnologija deluje tako, da stimulira mišično napenjanje, gre za vsekakor delujoč pripomoček pri zadevah kot so:

– mišične travme in poškodbe: po operaciji kolen ali drugih udov. 

– Prelažnine: pri ljudeh, ki se ne morejo premikati je elektrostimulator edini pripomoček s katerim lahko vsaj malce obudimo mišični stimulus.

In to je tudi edina populacija pri katerih vidim elektrostimulator kot nepogrešljiv pripomoček: Ljudje, ki ne morejo premikati uda ali aktivirati mišice, ker so v vegetativnem ali nepokretnem stanju. Torej gre za zelo resne primere. Ali pa ljudi, ki so po hudih operacijah in ležijo toliko časa, da ne morejo drugače stimulirati mišic kot z elektrostimulacijo. 

Ta prednost elektrostimulacije je hkrati njena slabost za vse druge ljudi, ki so miselno in mišičnoživčno zdravi in prisebni: 

“V kolikor ste prisebni, in nimate trajno poškodovanih živcev- potem morate mišično aktivacijo znati sprožiti sami, brez elektrostimulatorjev!”

Prelažnine, negibni ljudje in neprisebni posamezniki: DA, edina možnost da mišice vsaj nekaj počnejo. ✅

Kaj pa po opracijah?❌

No, pogosta uporaba elektrostimulatorja je po operacijah kolen recimo. Tukaj bi rekel, da je stvar uporabna vendar…

…Vendar imam za vas eno zanimivo skrivnost: Naprave kljub temu pri nas NE uporabljamo več v rehab namene. Zakaj?

Ker je njena učinkovitost glede na porabljen čas, denar itd. bistveno manjša od strokovnega programa kineziološkega treninga in rehab protokola. 

To pomeni, da moramo znati poškodovane mišice in operirane sklepe prebuditi in aktivirati BREZ uporabe elektrostimulatorja. Če dobro razumemo delovanje našega telesa, potem boste vedeli, da mora ukaz za mišično delo priti iz glave. Po domače, vas moram naučiti kako mišico čutiti, kako mišico zopet oživeti.

Mišico morate ozavestiti sami. Aktivacija z napravo je v resnici izogibanje rešitvi.

V kolikor je živec trajno poškodovan vam tudi elektrostimulator ne pomaga. V kolikor pa živec ni poškodovan, vam sicer elektrostimulator pomaga- vendar je uspeh slabši kot če čas namenite ozaveščanju in samoaktivaciji mišic.

Zatorej v primeru poškodb še vedno svetujem: Obrnite se na mene osebno ali na moje kolege, ki delamo na vadbeni rehabilitaciji. In raje prihranite čas in denar, ki ga boste vložili v žice in električne impulze.✅

Namreč elektrostimulacija vam res ne bo veliko pomagala, saj morate mišice in telo zopet postopoma voditi skozi obremenitve, ki bodo pomagale obujati vaše telo. VI potrebujete možgane na ON in eletrostimulator na OFF.

Rekli boste, ampak ok, kaj pa če naredim oboje: Dobra rehabilitacija pri tebi Mehanik hrbta, in pa še elektrostimulator?

V tem primeru bi rekel tako: NE izplača se vam, za 99% ljudi je dodana vrednost ES tako majhna, da raje denar in čas vložite v dobro rehab vadbo. 

Edino za primer športnikov, ki se morajo čimhitreje vrniti nazaj v igro: Tam šteje vsak dodaten 1% , zato v tem primeru razumem, da imajo klubi in športniki doma pogosto cel kup neke opreme za stimulacijo. Ker res vsak procent šteje.

V primeru laične publike pa: Pustite umetno stimulacijo pri miru. In naučite telo, da deluje tako kot ga je narava ustvarila da mora. Tako boste dejansko okrepili telo in duha. Pri tem potrebujete strokovnjaka za vadbo in rehabilitacijo. Ne pa kablovja.

Za več informacij in pomoči smo vam na voljo!

Prijavite se na naše novice in prejmite darilo, e-knjižico dr. McGilla!

Imate bolečine v
hrbtenici? Izpolnite
spletni vprašalnik
in pridobite nasvete za
odpravo bolečin.