fbpx

Blog

Kaj je z vsem tem dihanjem?

Kako nam več znanja zj…ebe zdravo kmečko pamet .

Dihajmo, dihajte, dihajo. Dandanes se v družbi vedno najde neka tema, ki postane hit, in o kateri se komplicira in govoriči vsepovsod.

Pogosto se potem iz muhe dela slona, in išče igle v senu. Tako dobimo cel kul kontradiktornih informacij o stvareh, ki so popolnoma vsakdanje. Ena takšnih je tematika dihanja.

Z naraščanjem razumevanja znanstvenih procesov pri delovanju človeškega telesa smo poleg dobrih plati pravega znanja – izboljšana medicina, dobili tudi slabe plati lažnega znanja. Več kot vemo o delovanju nečesa, več možnosti imamo za napačen odgovor.

In še več, več možnosti imamo, da gremo še globlje v blato, še globlje v iskanje nepomembnih detajlov. Verjetno poznate ta efekt, ko vas nekaj boli, in greste raziskovat literaturo in se učiti o telesu in boleznih.

V prvih nekaj urah informacij ste lahko že zgroženi, saj verjetno mislite, da imate katero od oblik raka in podobno. Pogosto pri mnogih težavah, ki niso tako jasne, tudi strokovnjaki niso zares strokovnjaki. Kakorkoli, kaj ima to veze z dihanjem? Menim, da je dihanje ena takšnih novodobnih obsesij, kjer se dela iz muhe slona.

Dihanje je vsekakor močno povezano z vašim duševnim stanjem in odraža čustva in čustveno stanje. Dihanje je vsekakor tudi močno pod udarom modernega načina življenja. Vendar sam način dihanja za vsakdanje življenje in aktivnosti ne sme biti nobena znanstvena fantastika. Vdihnite in izdihnite. In ponavljajte čimveč let:)

Ne ustavite se pri izdihu. Naj naštejem nekaj trapastih mitov, ki so se ustvarili glede dihanja in se pogosto promovirajo na mnogih vadbah.

1. Dihanje s trebuhom NI normalno. Torej, če dihate tako, da trebuh kar skače ven in notri, potem nekaj ni kul. Gre za izumetničeno in nenaravno metodo. Pri vdihu kadar je telo v normalnih opravilih- hoja, sedenje, se mora krčiti in raztezati prsni koš in trebuh. Ne samo trebuh.

Namreč pljuča se nahajajo za rebri v prsnem košu. Zakaj potem samo premikate trebuh?

2. Vlečenje popka notri ves čas JE TRAPASTO: Še en nenaraven nasvet je, da morate popek vleči notri. Zakaj bi to počeli? Jah, ker se je nekdo tako spomnil, in meni, da lahko nasprotuje tisočletni evoluciji človeka.

3. Dihanje skozi usta JE NORMALNO, kadar ste utrujeni in lovite sapo.Če ste utrujeni in lovite sapo, potem boste morali dihati tudi skozi usta.

Tako boste dobili dodaten kisik, ki ga potrebujete. Ni pa normalno, da ves čas dihate z odprtimi usti. Preprosto. Dihajte skozi nos kadar le lahko.

Kljub mnogim dihalnim tečajem in neprestanim predihavanjem sem ter tja, pa opažam, da ljudje, še vedno v poplavi informacij ne znajo osnovnega dihanja medtem, ko držijo bremena. Recimo kadar nosite težko vrečo v roki, takrat večina ljudi ne zna držati stabilnosti hrbtenice in hkrati normalno dihati.

Ljudje bodisi držijo t.i. valsalva manever in zadržujejo dih, ali pa dihajo trebušno medtem, ko držijo breme. Redkokdaj se pa naučijo zares uporabnega znanja učvrstitve trupa oziroma držanja bracinga in dihanja hkrati. Ker tega mnogi ne znajo, je ravnanje z bremeni pri modernem človeku precej okrnjeno.

Kako dihati in hkrati ne metati trebuha ven, ali držati nežno aktivacijo bracinga, pod tem plaščem mišic pa normalno dihati- to se mi zdi ena najbolj spregledanih in hkrati uporabnih praks. Namreč, če tega ne znamo, pomeni, da se zlomimo vsakič, ko nosimo kakšno breme in dihamo z mehkim trebuhom. Toliko zaenkrat o dihanju. Otresite se kletke, in zadihali boste svobodno.

Jure Gubanc, Mehanik hrbta

Za več informacij in pomoči smo vam na voljo!

Prijavite se na naše novice in prejmite darilo, e-knjižico dr. McGilla!

Imate bolečine v
hrbtenici? Izpolnite
spletni vprašalnik
in pridobite nasvete za
odpravo bolečin.