fbpx

Blog

Vloga manualne terapije pri odpravi bolečin v hrbtu?

Piše: Mehanik hrbta

”Hej Mehanik hrbta, kaj pa masaža”? 💆

Ljudje me pogosto sprašujejo kako pomembna je vloga manualne terapije pri odpravi bolečin v hrbtu.

Moje mnenje je, da je včasih pri določenih primerih nujna, nikakor pa ni obvezna za vse.

Ne bom se spuščal v semantične malomeščanske igre besed, ki se jo pogosto radi gredo ljudje, ki delijo manualne terapevte na maserje- ki so nižja kasta in na manualne terapevte, ki so bojda višja. Mislim, da mora vsak svoj sloves zaslužiti z močnimi in gibalno sposobnimi strankami, in ne z zavistjo- torej meni je vseeno kateri izraz boste uporabljali.

Dejstvo je, da manualna terapija v nasprotju z vadbeno doseže lahko samo sprostitev- bodisi mišičnih spazmov, bodisi sklepov. Medtem, ko vadbena terapija lahko doseže oboje- tako povečano aktivacijo mišice (po tem je najbolj poznana) kot tudi sprostitev mišice (recipročna inhibicija, somatika, krčenje in raztezanje v polnem razponu giba)

Vadbena terapija je po mojih izkušnjah vsekakor temelj, kar pa ne pomeni, da manualna terapija nima svoje vloge pri določenih primerih. Vsekakor ne pristajam na to, da mora vsakdo redno hodit k manualnem terapevtu, da ohrani kondicijo in zdravje. To indicira, da je nekaj narobe z vašim življenjskim slogom in treningom. 

Manualna terapija je kot rezervna guma. Ne rešujemo vsake težave z njo, tudi jo ne dajemo gor kadar z avtom ni nič narobe- nas pa reši v situacijah, kjer rezervno gumo rabimo.

In katere so te situacije v našem primeru?

Dal vam bom dva primera nedavnih strank pri čemer smo pri eni osebi uporabili tudi tehnike manualne sprostitve, druga pa je prišla do nas zaradi slabih izkušenj z manualnim sproščanjem.

Pri prvi stranki, kolegici Staši je šlo za močne bolečine v levi nogi, mravljinjčenje in hude epizode bolečin. Na kratko, po gibalne prgledu in pogovoru sem ugotovil, da ima probleme predvsem zaradi ekstenzij, ki izvirajo iz njenega plesa. Vendar z vajami in izboljšano mehaniko gibanja nikakor tudi po enem tednu nisva prišla do vidnega rezultata. 

Pri takšnih ekstenzijskih primerih bolečin so pogosti spazmi ne samo v hrbtnih mišicah kot so erektorji, pač pa gre za izrazito držo naprej zaradi zakrčenih upogibalk kolka- psoas in pa v njenem primeru tudi za zakrčenost mišice kvadratus lumborum, ki je povzročala mravljinčenje noge. 

1 urno, sicer malce boleče mučenje je pripeljalo do velikega olajšanja, saj nama je uspelo sprostiti oba glavna povzročevalca kompresije na vretenca, in tako je mravljinčenje skoraj izginilo, hoja je postala lahkotna in normalna.

Težko bi vam podal lepši primer kako pomembna je lahko manualna sprostitev mišic, ki so bile evidentno v krču.

In hkrati vam težko bolj jasno povem kot tukaj, kako pomembno je, da poleg znanja manualne sprostitve osvojite tudi znanje mehanike gibanja, higiene gibanja, oblikovanja vaj za krepitev + vaj za sprostitev, saj rezultati manualne terapije niso večni. Pravzaprav so lahko rpecej kratkotrajni, saj manualna terapija in moč pravega pritiska ”preslepi” naš živčni sistem, ki posledično sprosti napetost tiste mišice- vendar, če ne oblikujemo pravih vaj za možgansko-mišično povezavo tega tkiva, se bo problem in zakrček hitro pojavil nazaj.

Zato osebno menim, da mora vsak manualni terapevt imeti vsaj dobre temelje razumevanja gibanja in globine spoštovanja do mehanike in kineziologije, saj bo njegova obravnava neštetokrat uspešnejša, če se NE bo končala zgolj pri uspešni sprostitvi problematičnih tkiv, pač pa z uspešnim oblikovanjem vadbenega in gibalnega programa čez dan. 

Enako velja za gibalne strokovnjake, ki bi lahko marsikateri problem rešili na mestu z nekaj temeljnega znanja manualnih tehnik. 

Drugi primer pa govori o moji naslednji stranki, ki pa je imela same slabe izkušnje z manualnimi terapevti. Sicer ne bom omenjal imen, vendar gospod je bil pri 3 zelo znanih in tudi učenih manualnih terapevtih, od alternativne medicine do klasične fizioterapije. Od primarnega problema teniškega komolca je zaradi agresivnih manualnih tehnik (agresivnega ”lomljenja”hrbta in obračanja medenice, glave…) prišel do prave nočne more, kjer je imel hkrati hud išias in neprestano zvonjenje in šumenje v glavi. Groza. Prišel je do tako hude reakcije, da si želi fizično orbačunati z vsemi tremi terapevti.

Zato je moje mnenje o manualni terapiji takšno: Imamo ročne tehnike sproščanja mišic in tkiv s pritiskom, ki spadajo pod nežne ali pa srednje agresivne. Mislim, da vam takšne tehnike ne morejo pustit dolgoročnih negativnih posledic.
Na drugi strani pa imamo agresivne tehnike manualne terapije, kjer se agresivno obrača glavo, medenico… in postavlja najbolj vitalne dele hrbtenjače in živcev v zelo nenaravne položaje z zelo nenaravnimi silami pritiskov in vlečenj. Takim tehnikam nasprotujem in vam jih odsvetujem. Sam osebno nebi nikomur zaupal, da mi glavo obrača in vleče, razen, če bi poskusil že z vsemi možnimi terapijami in mi je to edina rešilna bilka.

Da, imamo veliko izkušenih manualnih terapevtov, ki opravljajo takšne agresivne tehnike. Vendar je ta moja druga stranka bila prav pri takšnih izkušenih terapevtih, in si hudo uničila življenje, tako da je na robu živčnega zloma. Da, imamo veliko ljudi, ki so izjemno zadovoljni s takšno agresivno terapijo. Vendar… razlog zakaj sem proti njeje je preprost: Možni ”stroški”oziroma komplikacije večinoma presegajo možne koristi. 

Namreč vsak pamaten vadbeni strokovnjak z nekaj znanja manualne terapije ne bo s pacientom počel ničesar nenaravnega. Vse kar delamo je iskanje naravnih mehkih gibov, učenje nebolečih položajev, učvrstitve … Naš neuspešen primer pomeni zgolj to, da ima človek še vedno enake bolečine kot prej. Neuspešen primer pri agresivnih oblikah manualnih terapij je pa lahko zelo huda reč.

Zato med manualnimi terapijami preferiram:

– tehnike manualne sprostitve mišic z nežnim ali močnejšim pritiskom na mišice, ki evidentno povzročajo spazme (ne kar streljanje v prazno). Mišični spazem mora znat prepoznat vsak terapevt, tudi posameznik. Pogosto ga izkušeni lahko potipajo, ker je bolj napet, manj izkušeni ga pa lahko občutijo- če je mišica na eni strani bolj občutljiva kot ekvivalentna mišica na drugi strani. 
– Sem spadajo tudi kraniosakralne terapije, bownove terapije in še mnogo drugih mehkih tehnik. Seveda naj ponovim: če jih potrebujete neprestano za normalno delovanje je nekaj narobe z življenjskim slogom ali vadbo.

… Odsvetujem vam pa agresivne tehnike manualne terapije. Kjerkoli se obrača, vleče, potiska, gnete, masakrira glavo ali medenico, hrbtenico. Le teh bi se posluževal res samo takrat, ko so vaše težave neznosne in ste poskusili že vse od manualnih do vadbenih terapij. Tveganje je preprosto previsoko, četudi vam terapijo izvaja izkušeni strokovnjak.

Prijavite se na naše novice in prejmite darilo, e-knjižico dr. McGilla!

Imate bolečine v
hrbtenici? Izpolnite
spletni vprašalnik
in pridobite nasvete za
odpravo bolečin.