fbpx

Blog

12 nasvetov za odpravo bolečin v hrbtu

Pri spopadanju z bolečinami v hrbtu ljudje pogosto odnehajo. V tem videu sem vam zbral nekaj najpomembnejših nasvetov, ki vam bodo pomagali, da obdržite močno voljo:

1. Pri pojavu bolečin vedno najprej poiščite najbolj očitne specifične vzroke. Gotovo je, da bolečina ni enako močna 24 ur na dan. Razmislite katere so tiste stvari tekom dneva, ki vam povečajo bolečine in se naučite jih opraviti na manj boleč način.

2. Ne izvajajte vaj kadar ste v bolečinah. Takrat morate poiskati položaje, ki vam bolečino razbremenijo. Najdete jih na www.mehanikhrbta.si

3. Ne izvajajte splošnih vaj z hrbtenico. Če ste dobili spisek enakih vaj tako kot še 500.000 drugih Slovencev potem tu nekaj ni v redu. Vaje si morate prilagoditi glede na svoj tip bolečine. Vaje, ki so pomagale vašemu prijatelju morda niso enake kot tiste, ki bodo pomagale vam.

4. Ne misliti, da je raztezanje vedno dobro! Pogosto je napačno prepričanje, da raztezne vaje vedno pomagajo pri odpravi bolečin. To ne drži. Če vam raztezne vaje dražijo uščipnjen živec ali pa z njimi telo postavljate v položaje, ki so bolečino povzročili potem se jim raje izogibajte vsaj začasno.

5. Izogibajte se protibolečinskim tabletam, če je to le mogoče! Vedeti morate kdaj in zakaj vas boli, protibolečinske tablete vam bodo samo zamaskirale bolečine.

6. V kolikor vaša bolečina ni konstantno enako močna, potem imate nedvomno veliko možnosti, da bolečine odpravite!

7. Ni potrebno najprej slikati hrbtenice! Najprej morate izboljšati higieno gibanja in optimizirati gibanje, da zmanjšate bolečine.

8. V kolikor ste se že slikali, ne obupajte nad diagnozo! Starejša kot je hrbtenica, večje število diagnoz bo pokazalo.

9. Vzrok za vaše bolečine verjetno ni v vaši glavi/stresu

10. Ne zanašajte se na pasivne oblike terapij! Masaže, terapije, itd. Vam lahko občasno pomagajo. Vendar dolgoročna rešitev je samo v izboljšani mehaniki gibanja.

11. Večkrat pojdite čez knjigo Mehanik hrbta ali pa poiščite naš nasvet kadar se vam zalomi.12. Če se vam še vedno pojavijo bolečine, pojdite še enkrat čez vseh.

12 nasvetov, ki so opisani tukaj:

Prijavite se na naše novice in prejmite darilo, e-knjižico dr. McGilla!

Imate bolečine v
hrbtenici? Izpolnite
spletni vprašalnik
in pridobite nasvete za
odpravo bolečin.