fbpx

Blog

Zakaj so raztezne vaje nesmiselne?

Še bolj natančno:Kdaj so raztezne vaje nesmiselne in zakaj so precenjene?

Tokrat vam bom jasno obrazložil eno od največjih dilem in zasidranih prepričanj v svetu treninga: Raztezanje je nujen del treninga. Ne drži.

Sam sem več let treniral borilne veščine, kjer smo se izjemno agresivno raztezali. Sedaj se ne raztezam že več let, in imam enako gibljivost. Zakaj klasično raztezanje torej ne deluje tako dobro?

Pa začnimo z nekaj pogostimi prepričanji o raztezanju:

 • RAZTEZANJE PO VADBI PREPREČUJE MUSKLFIBER- NE!
  Nope. Učinek raztezanja je analgetičen. To pomeni, da za kratek čas omrtviči receptorje bolečine. V primeru bolečin v križu ali poškodb, ali pa musklfibra po vadbi vam bo raztezanje vsekakor ustrezalo. Za 1 minutko.

  Ne boste pa z raztezanjem nič vplivali na dolžino musklfibra. Po vadbi se namreč musklfiber čuti zaradi raztezanja mišičnih sarkomer. Ker le te rahlo popokajo ob naprezanju, vi čutite musklfiber podobno kot manjše vnetje.

  Telo se celi tako, da na to področje pošilja hranilne snovi in gradnike, ki tkivo obnovijo. Če proces deluje primerno in redno , potem musklfibrov nimate več. Raztezek mišice ne bo vplival na hitrost obnove. Bo pa na manjši musklfiber vplivala večja cirkulacija krvi. To pomeni: Po vadbi pojdite na… vadbo! Sliši se hecno, ampak močan musklfiber preprečuje lahka kardio vadba, ker tako hitreje odstranimo vnetne procese in snovi iz mišic.

  Vadba mora v bistvu vsebovati enake vaje, ki so nas pripeljale do musklfibra, ampak jakost bremena ne sme bit takšna, da bi ponovno povzročili vnetje. Zgolj da zaženemo kri hitreje po telesu. Če ste leni, bo tudi savna dobro dela ali pa masaža.Prav tako ne drži, da raztezanje preprečuje poškodbe.

  Adaptacija mišice na sile preprečuje poškodbe, le to pa lahko dosežemo samo s pravilnim treningom. Povečanje gibalne inteligence in variabilnosti, reakcije ob nenadnih trenutkih, vse to povečuje preventivo. Vsekakor ne prazno statično raztezanje. Učinek in občutek raztezka pa lahko dosežete tudi s pravilno obteženimi in izvedenimi vajami za moč.
 • RAZTEZANJE IZBOLJŠA GIBLJIVOST: VEČINOMA NE!
  Najmočnejše prepričanje veleva, da raztezanje izboljša gibljivost. Klasično pasivno raztezanje nam gibljivosti ne izboljšuje. Namreč pomanjkanje gibljivosti ni samo mehanski pojav, pač pa posledica pomanjkanja nadzora nad telesom in mišicami. Po domače povedano: Slabo gibljivi smo takrat, kadar mišic in sklepov ne uporabljamo v polnem razponu in zmogljivostih skeleta.

  Zato masiranje in nategovanje ne bo izboljšalo nečesa, ar ima moči in nadzora.Gibljivost pridobimo nazaj s kontrolo. Zavestno kontrolirano moramo biti pri izvedbi vaje, trener nas vodi skozi gibe, saj morajo biti čisti. Ko se naučimo sploh mišice-co aktivirat na najbolj osnovnem nivoju, smo že počasi prevzeli nadzor nad njo.

  Če smo prevzeli nadzor lahko stopnjujemo gibanje in razpon.Tako se možgani učijo, da greste zopet lahko v globok počep, ali da lahko brez kompenzacij dvignete roke nad glavo itd. Razlog za slabo gibljivost je namreč v slabi moči. Telo vas ne pusti nekam kjer se ne počuti varno.

  Zato dandanes ne govorimo več o pasivnem raztezanju, pač pa mobilizaciji ali kontroli gibanja in treningu moči. Vse te komponente nam razvijejo gibljivost- NE pa pasivno raztegovanje!In tu pridemo do naslednjega mita…
 • RAZTEZANJE JE POMEMBNO, SAJ S STAROSTJO UPADA GIBLJIVOST- NE!
  Ne. S starostjo upada mišična moč, pogosto nažalost tudi volja do življenja in volja do aktivnosti. Zato upada gibljivost. Še enkrat: če upada moč, potem izgubljate tudi gibljivost.

  Če ohranite moč v vseh sklepih , boste gibljivi do zadnjega izdihljaja. Zato je ključen strokoven trening moči, ne pa trening gibljivosti! Tudi pri masaži ali terapiji prožilnih točk in pridobivanja gibljivosti v poškodovanih sklepih se vedno poslužujemo raztezanja ali pritiska na mišico ob hkratnem zavestnem gibu ali vodenem gibu.

V kombinaciji vseh elementov- pasivno raztezanje + pritisk roke ali žogice + vodena in zavestna mobilizacija, dobimo nov razpon gibljivosti, ki ga z dodatno vadbo moči še utrdimo.

GIBLJIVOST VAM BO DALA VADBA MOČI IN ZAVEDANJA GIBOV, NE VADBA GIBLJIVOSTI!

Pogosto gledam kako se ljudje mučijo in prej škodujejo z agresivnim raztezanjem kot koristijo. Ne ponavljajte teh napak, in ne zgubljat časa z neprestanim raztezanjem. Lotite se problemov strokovno pri tem smo vam vedno navoljo z nasveti, vadbo in diagnostiko.

Spodaj se prijavite najprej na posvet, da se pogovorimo. Prav tako izpolnite brezplačno spletno diagnozo. 

Najprej se gibajte pravilno, šele nato se gibajte več!

Za več informacij in pomoči smo vam na voljo!

Prijavite se na naše novice in prejmite darilo, e-knjižico dr. McGilla!

Imate bolečine v
hrbtenici? Izpolnite
spletni vprašalnik
in pridobite nasvete za
odpravo bolečin.