fbpx

Blog

Kako metoda Mehanik hrbta reši težave povezane s hrbtenico?

… in še kakšne druge morebitne bolečine.

Naj čim bolj preprosto predstavim mojo/našo filozofijo:
Najboljša Rehabilitacija JE pravilna vadba. Pika.

Naše telo se ves čas obnavlja in rehabilitira. Razlog za bolečine in poškodbe je v tem, da še vedno uporabljamo mehaniko in vzorce gibanja, ki povečujejo mehanski in psihični stres na telo.

NEGATIVEN STRES (napačno gibanje in vsakodnevne obremenitve) + POZITIVEN STRES (pravilno gibanje in koristni dnevni dražljaji) = REHABILITACIJA in OBNOVA TELESA.

Če je prvega stresa več kot drugega, pozitivnega, potem dobimo bodisi poškodbo, bolečino ali pa kronično bolečinsko stanje. 

Moja naloga je, da poiščem nepravilne obremenitve skozi dan in vas naučim kako jih odpraviti in narediti gibanje pravilno in čisto. S tem povečamo pozitivni stres, ki telo krepi. Tako se poškodbe v hrbtenici ali pa bolečine pozdravijo, saj preprosto povedano- ne odpiramo več rane. 

Naj vam odgovorim na nekaj pogostih vprašanj, ki jih zasledim pri strankah :

  • Zakaj se mi je bolečina sploh začela?

Bolečina je lahko bodisi mišična (bolečine v mišičnem tkivu), živčna (čutite živec) ali pa je poškodba v hrbtenici tista, ki vam povzroča bolečine.
Vzroki za bolečine so večinoma v napačnem gibanju, napačnih držah in napačnih položajih, kjer so sile lahko prevelike za trenutno gibalno sposobnost akutno in pride do takojšnje bolečine. Ali pa povzročamo kronične bolečine z nenehnimi “majhnimi” napakami, ki pa se kumulativno nabirajo in nabirajo dneve in leta. 
TELO DELUJE KOT VERIGA SKLEPOV… 

Poškodbe in bolečine se pojavijo v tistem sklepu in področju, kjer z vašo tehniko gibanja in življenjskim slogom obremenjujete več, kot pa je vaš sklep biomehansko sposoben zdržati. Če na primer bolečine nastanejo zaradi poškodbe diska l5 s1, pomeni, da ste iz tega sklepa zahtevali več gibanja in obremenitev kot je bil sklep sposoben zdržati. 

Najbolj trajna, ugodna in uspešna rehabilitacija je, da vas torej naučim kako bolje obremeniti še preostale sklepe hrbtenice, kolkov, ramen, kolen… Po domače: Da se gibljete čisto in celotno telo deluje kot celota, ne kot posamičen delček.

Tako se poškodovani del lahko zaceli, vam pa za vedno ostane na novo naučeno čisto mehansko gibanje in samozavest, saj vam je sedaj logično jasno zakaj poškodbe nastanejo zaradi nepravilne gibalne tehnike in kako se jih odpravi s pravilno gibalno tehniko.

Če je bolečina v mišicah se moramo naučiti kako razporediti sile napenjanja mišic po celotnem “orkestru”, da boleča mišica ne prenaša prevelikega deleža. Enako velja za poškodovane sklepe ali diske in posledično utesnitve živcev. Različni položaji in napenjanja mišic ustvarjajo negativne sile, ki nas dražijo ali še dodatno poškodujejo tkiva. 

Najboljši znak ali vam lahko pomagam je, če vaša bolečina ni ves čas enaka. Če se torej spreminja in vas včasih boli bolj, včasih manj, je to dober pokazatelj, da jo lahko obvladujemo. 

  • Kako poteka proces odprave bolečin Postanite sami svoj Mehanik hrbta?

Pridete do nas bodisi na lokacijo Domžale ali Ljubljana v športnih oblačilih. Najprej z vami naredim pogovor, kjer pogosto že v življenjskem slogu, načinu sedenja, dvigovanja, fizičnega dela, športa… vidim zakaj pri vas prihaja do bolečin.

Nato vas peljem skozi različne gibe, drže in položaje, kjer opazujemo vzroke za pojav bolečin in iščemo rešitve. Če pridete do nas v akutni visoki bolečini, se najprej lotim odprave akutne bolečine. 

✅- Odprava akutne bolečine in učenje položajev sprostitve .

✅- Orkester mišic: Učenje in uravnavanje stabilizacije trupa: Nekatere bolečine povzroča pretirano stiskanje mišic trupa in hrbtenice, spet druge napačna in prešibka stabilizacija. Učimo se primerne uporabe stabilizacije, in umirimo telo takrat ko mora biti umirjeno, in ga aktiviramo, da postane odločno in močno takrat ko to potrebujemo.

✅- Učenje gibanja celotnega telesa in razbremenitev bolečega dela: Mobilizacija kolkov in ramenskega obroča. V tem delu se učimo kako gibanje narediti čisteje in se gibati skozi celotno kinetično verigo. Tako poškodovanemu delu omogočimo umiritev bolečin.

✅- Sestava programa in navodila za doma: Na koncu vam vaje in napotke posnamemo in vam jih pošljem na mail. Tako dobite točna navodila in video kako ravnati doma, da se vam bolečina ne pojavlja več.

Ne glede na to ali ste iz daljnega ali bližnjega kraja, boste v dobrih 2 urah dobili in se naučili prvih korakov rešitve iz bolečin. Nato me lahko redno obiskujete na mojih semi privat vadbah, kjer je cilj da boste lahko počeli vse to kar ste prej ali še več. Če ste doma predaleč, potem sodelujemo na daljavo z občasnimi osebnimi obiski.

Takšen prvi pregled s celotno izdelavo programa, video posnetkov in učenja vaj vas bo stal od 50 do 150eur. Če se odločite za redno osebno vadbo ali rehabilitacijo je cena od 15 do 20eur na uro. V eni takšni obravnavi lahko popolnoma spremenite telo, saj je učinek učenja trajen kar pomeni, da je včasih dovolj že samo en obisk. 

 Moj glavni cilj: Da vas zopet naučim kako postati funkcionalen. 

  • Kdo sploh sem, da vam lahko strokovno svetujem?

Sem gibalni strokovnjak, soustanovitelj kineziološkega centra KinVital in kreator metode Mehanik hrbta. Že več let sodelujem z najbolj cenjenim praktikom in znanstvenikom s področja biomehanike hrbtenice, Dr. McGillom. Prav tako sem prevedel njegovo knjigo, Postani sam svoj Mehanik hrbta.

Predaval sem že tudi različnim zdravniškim združenjem, študentom, podjetjem… prav tako vodimo svoje delavnice in celoletne tečaje. Sodeloval sem že z mnogimi najrazličnejšimi strankami od 10 let do 90+, z najrazličnejšimi poškodbami in težavami hrbta in hrbtenice. 

Moje ideje in razmišljanje o hrbtenici so plod večletnega praktičnega dela z ljudmi in učenja mehanike gibanja. Pri svojem delu uporabljam razumevanje vpliva različnih sil in mehanike gibanja na človeško telo in jasno “Newtonovo” fiziko prevajam v vsem razumljive vaje in napotke, k dolgoročno spremenijo slabo gibanje v čisto gibanje.

Po mojem mnenju se danes mnogo ljudi preveč zanaša na nepreverjene kvaziznanstvene izjave, metode ali “čudežne” izdelke, medtem ko zanemarjamo najbolj trdno in vsem razumljivo znanost: Fiziko, ali v našem primeru, mehaniko gibanja.

Ker konstantno razmišljam o nas kot ljudeh, sem prišel do spoznanja kako pomembno je najprej razumeti cilje in potrebe posameznika (kaj v življenju od svojega telesa pričakuje) in vas z logično razlago naučiti kako to doseči z boljšim ravnanjem s samim seboj med gibanjem ali pri statičnih držah.

Ko je enkrat jasno kako lahko živimo in se gibljemo z vedno manj bolečinami, se moje stranke dvignejo tudi psihološko in zaživijo na višjem in svobodnejšem nivoju.

Z metodo Mehanik hrbta torej ujamemo več muh na en mah. Dobimo kondicijo, moč, razumevanje vzrokov, nebolečo tehniko gibanja in samozavest.

  • ALI moram najprej k zdravniku ali na slikanje?

Ne. 
Namreč slikanje z MRI ali rentgenom je namenjeno predvsem iskanju morebitnih bolezenskih težav s hrbtenico in  določanju ali ste primerni za operativni poseg. 

Ker pa je večina današnjih bolečin v hrbtu povezanih z držo, položaji, stresom in napenjanjem mišic, in nasploh z nepravilno mehaniko gibanja je najbolj strokovno, časovno in stroškovno učinkovito, da se oglasite pri nas.

Četudi greste čez nešteto pregledov in strokovnjakov, boste na koncu še vedno morali poiskati rešitve v pravilnih vajah in mehaniki gibanja, bolečina in poškodba je pa v tem času lahko samo napredovala. 

Zato smo mi in nam podobni strokovnjaki prva izbira pri pojavu bolečin. V kolikor vam ne jaz, ne kakšen drug gibalni strokovnjak ne uspemo rešiti problemov, potem je čas za zdravnika, saj očitno težava nima mehansko-psiholoških vzrokov pač pa kaj drugega.

Za gibalne težave, smo gibalni strokovnjaki:)

Spodaj se prijavite najprej na posvet, da se pogovorimo. Prav tako izpolnite brezplačno spletno diagnozo, ki jo imate na levi strani. 

Najprej se gibajte pravilno, šele nato se gibajte več!

Za več informacij in pomoči smo vam na voljo!

Prijavite se na naše novice in prejmite darilo, e-knjižico dr. McGilla!

Imate bolečine v
hrbtenici? Izpolnite
spletni vprašalnik
in pridobite nasvete za
odpravo bolečin.